Hjem Nyheter Dømt til nye livstidsdommer i Arbery-saken

Dømt til nye livstidsdommer i Arbery-saken

0

USA To av mennene som var innblandet i hendelsesforløpet som endte med at svarte Ahmaud Arbery gikk bort har nå igjen blitt dømt til livstid for hatkriminalitet i en føderal domstol.

T.v.: Gregory og Travis McMichael. T.h.: William Bryan. Skjermbilde: Twitter / Abc news.

Gregory McMichael og hans sønn Travis McMichael, som i fjor ble dømt til livstid for drap etter en konfrontasjon med en svart mann der et gevær ble avfyrt, har nå begge blitt idømt enda en livstidsdom for hatkriminalitet. Nabo William Bryan er dømt til 35 år i fengsel, som han skal sone samtidig med livstidsdommen.

Mennene satte i gang forfølgelse den 23. februar 2020 da de observerte Arbery, som de mistenkte for å stå bak en rekke innbrudd i nabolaget, luskende rundt på nattestid. Da de konfronterte mannen oppstod et basketak der Arbery forsøkte å ta tak i Gregory McMichaels gevær, hvilket endte med at han selv ble skutt. Mennene ble dømt til livstid i Glynn County tingrett under regelen om død forvoldt under gjennomføringen av en kriminell handling, ettersom Arbery var blitt ulovlig frihetsberøvet.

Det var i delstaten Georgia tidligere tillatt for enhver å anholde personer som ble påtruffet under utførelsen av en alvorlig forbrytelse. Loven er blitt opphevet i kjølvannet av hendelsen og erstattet med en lov mot hatkriminalitet.

Mennene er nå dømt på nytt i den føderale domstolen i det sørlige distriktet i Georgia etter en føderal hatlov. Det er mulig å dømmes for samme forbrytelse på statlig og føderalt nivå, dersom både lokale og føderale lover er brutt.

Juryen mente at mennene ikke hadde antatt at Arbery var kriminell og stoppet ham dersom han ikke hadde vært svart. Konklusjonen ble blant annet understøttet av at mennene hadde uttrykt antipati mot svarte på sosiale medier og i samtaler med andre.

De domfelte har uttalt at det som skjedde ikke var med hensikt.

Soningen skal skje samtidig med soningen av straffen ilagt av staten, samt en straff på 20 år for forsøk på bortføring. Etterpå skal Gregory og Travis sone henholdsvis 10 og 7 år posthumt for våpenlovbrudd, fordi de ikke har tilstrekkelig finansiering til å betale en eventuell bot.