Hjem Nyheter FILM: Hvit mann tiltalt for drap for å ha filmet skyting av...

FILM: Hvit mann tiltalt for drap for å ha filmet skyting av svart kriminell mann

3

FLERKULTUR En hvit mann i USA, William Bryan, er tiltalt for drap etter å ha filmet skytingen av en kriminell afrikaner. Politietterforskerne i Georgia mener at mannen som filmet hendelsen er like skyldig i drapet på Ahmaud Arbery som mannen som avfyrte haglen.

Den 23. februar jaget to menn – Gregory McMichael (64), og hans sønn Travis McMichael (34) – vekk en kriminell afrikaner ved navn Ahmaud Arbery fra en byggeplass der Arbery mistenkes å ha vært i ferd med å stjele fra byggeplassen, noe det finnes en overvåkningsfilm av.

Far og sønn McMichael tok opp jakten på den kriminelle afrikaneren da de forsvarte eiendommen og skjøt Arbery tre ganger med en hagle. Han døde av skuddene.

Begge de hvite mennene – hvorav faren tidligere hadde vært politi – ble pågrepet etter en stund for drap.

McMichaels nabo, den like hvite mannen William «Roddy» Bryan Jr (50), løp etter og filmet hendelsen da Arbery ble skutt.

T.v. Gregory Michaels og Travis Michaels, t.h. William Bryan.

Torsdag ble William Bryan pågrepet for delaktighet i drap på Arbery fordi han filmet hendelsen.

– Hadde vi bare betraktet ham som et vitne, hadde vi ikke pågrepet ham, sier sjefen for Georgias etterforskningsenhet Vic Reynolds.

– Vi kjenner oss trygge på at han er mistenkt med skjellig grunn, fortsetter Reynolds.

Antihvit kampanje

Beslutningen om å pågripe og tiltalte William Bryan kommer etter en langvarig kampanje i amerikanske massemedier.

Politiet i Glynn County og i byen Brunswick, som ligger omtrent 25 minutters kjøring fra Satilla Shores der McMichaels forsvarte byggeplassen, har etter at Arbery ble skutt blitt anklaget for å se mellom fingrene i saken, med antakelsen om at politiet er rasistisk og heller vil beskytte sine hvite rasefrender enn å opprettholde loven.

Det hører med til saken at den kriminelle afrikaneren har en lang historie med lovbrudd bak seg som politiet i fylket har vært tvunget til å håndtere. Det finnes til og med videofilmer på sosiale medier som viser det. I følgende klipp, filmet av politiet 1. desember 2017, pågripes afrikaneren da han sammen med sine kamerater stjeler en 65-tommer TV fra et av Walmarts kjøpesentre.

Det sirkulerer også en film som ifølge afrikanerens støttespillere viser hvordan politiet «trakasserer» Arbery når han mistenkt for ruspåvirkning hopper ut av bilen sin for å ikke bli tatt, på tross av at førerkortet hans er blitt inndratt fordi han ikke har fulgt vilkårene for sine betingede dommer. Politiet forsøker også å bruke et elektrosjokkvåpen på ham, men det fungerer ikke.

Blant annet konfronterer Arbery politiet og hevder at han ikke har noe å gjøre med bilen.

– Ingen kjører en gang bilen, hva faen gjør dere?

Han vil heller ikke adlyde politiets pålegg men sier:

– Hvorfor? Jeg har ikke gjort en dritt.

Massemediene har brukt denne videoen som «bevis» for politiets «brutalitet», men da bare i en kraftig nedklippet sending som ikke viser hva som foranlediget politiets tiltak mot den kriminelle afrikaneren, som dessuten ble sluppet fri og deretter jogget vekk fra plassen.

Fotografiet av Arbery som er blitt sirkulert mest i pressen er dessuten et bilde tatt ved en eller annen høytidelig anledning hvor han smiler og ser velstelt ut med dress og sløyfe; hvilket gjør at massemediene kan styrke bildet av Ahmaud som en veloppdragen ung mann.

Varm politisk potet

Tilfellet med McMichaels forsvar mot Arbery har blitt en varm politisk potet i Glynn County. Det handler i stor grad om de ulike rasene som er innblandet i konflikten rundt Arberys død. Slike underliggende årsaker skaper ofte et problem i det flerkulturelle USA.

Distriktsadvokaten i saken mot McMichaels var George Barnhill som avsa seg oppdraget da advokaten til Ahmaud Arberys mor via Facebook oppdaget at Barnhills sønn, som også er politiadvokat, har jobbet sammen med Gregory McMichael.

Barnhill skrev i et brev til påtalemyndigheten at tiltalene mot McMichaels og mot William Bryan er umotiverte.

Han skrev også at familien Arbery er velkjente av det lokale rettsvesenet. Ahmauds storebror sitter akkurat nå i fengsel og har dessuten flere tiltaler i vente. Han har også tidligere sittet i fengsel for ulike lovbrudd. Også en fetter av brødrene Arbery er blitt tiltalt for lovbrudd.

Utover dem avsa distriktsadvokat Jackie Johnson – som enten er jødinne eller hvit – seg samme oppdrag, noe hun ble sterkt kritisert for. Hun er i ferd med å bli gjenvalgt og mistenkes for å være mer interessert i sin karrière enn å ta ansvar for å gjøre den jobben hun er ansatt for å håndtere.

Videre er hun sterkt kritisert for å ha beskyldt politiet i Glynn for å være årsaken til alle problemer rundt utredningen mot McMichaels. Politimyndigheten har i sin tur beskyldt Johnson for å ha gjort feil.

Det er på bakgrunn av denne situasjonen at massemedienes drev mot de hvite politimennenes påståtte rasisme har tatt fart.

Etter disse politiadvokatenes avhopp ble saken lagt i fangen på distriktsadvokat Tom Durden som også kom til å avsi seg oppdraget.

På fredag ble saken tildelt den afrikanske distriktsadvokaten Joyette Holmes. Hun lover å «utmåle rettferdighet» i saken.

Jackie Johnson og Joyette Holmes.

Advokatene som er leid inn for å representere Arberys meddeler at familien med en følelse av lettelse mottok beskjeden om at William Bryan som filmet skytingen av Ahmoud nå tiltales for medvirkning til drap.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Geir O
Geir O
2 år siden

Oi som de kriminelle utlendinger omfavnes og forsvares. I bakvendtland, der kan alt gå an…

Steinar
Steinar
2 år siden

Snart er det vel ingen som tør å pågripe kriminelle afrikanere, så da får de herje fritt som i Sverige. Jødisk media forsøker hele tiden å vende om på det hele, gjøre forbryter til offer og offer til forbryter, samtidig med denne anti-hvite kampanje de har startet.

Kim Andreassen
Kim Andreassen
2 år siden

Sykt