Hjem Nyheter Norden Finland planlegger å stenge grensen mot Russland

Finland planlegger å stenge grensen mot Russland

FINLAND Finland har den siste tiden tatt imot et stort antall asylsøkere som kommer inn til Finland over den russiske grensen. Nå diskuteres tiltak for å redusere det store antallet asylsøkere.

Grensen mellom Finland og Russland. Foto: Arto Häkkilä, (CC BY-SA 4.0).

Den finske innenriksministeren Mari Rantanen varsler at den finske regjeringen forbereder seg på å kunne stenge grenseovergangene til Russland. Den siste tiden har antallet asylsøkere fra russisk side økt betydelig.

– Den er fortsatt ganske lav, men har vokst raskt. Russiske myndigheter har endret prosedyren sin og lar nå personer som ikke har rett til å reise inn i Schengen-området nå den finske grensen, sier Rantanen.

Ifølge Mikko Lehmus ved grensevakten mangler de fleste asylsøkere identitetsdokumenter. Tidligere var det ukrainere og til dels russere, men siden slutten av sommeren er det hovedsakelig folk fra Midtøsten og Afrika som kommer seg til finskegrensen.

I tillegg til å stenge grenseoverganger diskuteres det også andre tiltak, som for eksempel å samle asylsøkerne på ett sted.

Rantanen meddeler at ingen beslutninger ennå er tatt, men Finland prøver først å påvirke russiske myndigheter til å gå tilbake til tidligere praksis.

– Hvis vårt budskap blir hørt, trenger vi ikke stenge grenseoverganger. Vi tar avgjørelser etter situasjonen, sier Rantanen.