Hjem Nyheter Norge Første dag i rettssaken mellom Anders Behring Breivik og staten

Første dag i rettssaken mellom Anders Behring Breivik og staten

156

INNENRIKS Tirsdag denne uken startet rettssaken mellom Anders Behring Breivik og den norske staten.

ABB

Tirsdag denne uken startet rettssaken mellom 37-årige Anders Behring Breivik og den norske stat. Breivik anser at soningsforholdene er «umenneskelige og nedverdigende» og bryter mot Menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel 3 og 8. Hovedsaklig er det Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll Breivik ønsker en endring på.

Anders Behring Breivik ble dømt til 21 års forvaring, med 10 år minstetid, for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet den 22. juli 2011. Totalt mistet 77 mennesker livet, og et stort antall ble alvorlig skadet.

Breivik stevnet den norske staten den 1. juli 2015, etter cirka fire år i fengsel. Det er satt av fire dager til saken.

Rettssakens første dag

Under rettssakens første dag skal blant annet regjeringsadvokat Marius Emberland ha holdt sitt innledningsforedrag og begrunnet hvorfor Breivik soner under særlig høyt sikkerhetsnivå. Emberland pekte blant annet på uttalelser Breivik hadde kommet med i sitt manifest, samt fare for rømning og høy risiko for kriminelle handlinger.

– Breivik er kort og godt en meget farlig mann. Det er bakgrunnen for at han soner på særlig høyt sikkerhetsnivå.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, uttalte i sitt innledningsforedrag at Breiviks soningsforhold er så inngripende at de strider mot menneskerettighetene.

– Det er et åpenbart krav å gi soningen et innhold, slik at man ikke får et verre alternativ enn dødsstraff ville vært. […] Saken handler om innholdet i hans soning i resten av hans liv. Ingen kan vite hva fremtiden bringer, men dette er det realistiske utgangspunktet vi har for vår sak.

Storrvik tok blant annet opp de mange nakenransakingene, isolasjon og mangel på besøk, overdreven bruk av håndjern, samt overdreven kontroll og sensur av brev som Breivik sender og mottar.

Skjermdump fra Dagbladet.
Skjermdump fra Dagbladet.

Hilset retten med seiershilsen

En hendelse som mediene har gjort en stor sak ut av er at Breivik hilset publikum (journalistene) med en seiershilsen, eller «nazihilsen» for å bruke massemedias benevnelse. Utallige såkalte eksperter har i løpet av tirsdagen uttalt seg om dette til pressen.

– Det kan nok være en markering av at han nå er blitt en bekjennende nasjonalsosialist, uttalte «ideologiekspert» Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo til VG.

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen tror at Breivik også gjorde det for å få oppmerksomhet.

– Han fikk media til å gjøre det han ønsket. Han var ute etter å få tatt de bildene, uttalte Strømmen til VG.

Til Aftenposten uttaler den svenske professoren Mattias Gardell at han tror Breivik også gjorde det for å vise at han ikke har latt seg kue.

Kilde:
Verden måper av Behring Breiviks fengselsklage
Dette er Breiviks søksmål
Dommeren ba Breivik la være å gi nazihilsen
Eksperter: Markerer at han nå er nazist
Viser at Breivik er like politisk overbevist som den gang

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
156 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg