Hjem Nyheter Frankrikes første åpent homoseksuelle statsminister: – Mitt opphav har formet meg

Frankrikes første åpent homoseksuelle statsminister: – Mitt opphav har formet meg

JØDISK MAKT Utnevnelsen beskrives som presidentens adling av sin kjæreste. Den nye lederen hylles i hovedstrømsmedia for sin rekordhøye unge alder, for sine seksuelle preferanser – og for sitt opphav.

Frankrikes nye statsminister, Gabriel Attal, en jøde [Skjermbilde: BBC News]

Gabriel Attal, en 34 år gammel jøde, etterfølger jøden Elisabeth Borne, som kunngjorde sin avgang på mandag, som statsminister i Frankrike. Årsakene til Bornes avgang er å finne i uenigheter med Emmanuel Macron over innvandring, da hun umiddelbart har nektet å forsone seg med sistnevntes støtte for ny lovgivning som tilrettelegger for deporteringen av utlendinger fra Frankrike.

To store meritter – ikke tre

Attal, som dermed forlater stillingen som utdanningsminister, er på utnevnelsestidspunktet landets yngste statsminister noensinne og den første åpent homoseksuelle – to egenskaper som den løgnaktige pressen verden over nå roser ham og hans «utnevner», landets president Emmanuel Macron, for.

President Macron sa i en uttalelse at han visste at han kunne stole på Attals «energi og engasjement» som statsminister. Frankrikes yngste statsminister noensinne var inntil mandag Laurent Fabius – 37 år gammel da han tiltrådte i 1984.

I intervjuer understreker Attal selv «et viktig aspekt ved identiteten som former» ham – hans avdøde fars jødiskhet.

«Du kommer til å føle deg jødisk hele livet»

Attals mor oppdro ham og hans søsken i sin russisk-ortodokse kristne tro. Men hans far, filmprodusenten Yves Attal, var jøde, født i Paris av tunisiske jødiske og «europeiske» jødiske foreldre.

– Faren min sa til meg: «Du er kanskje ortodoks, men du kommer til å føle deg jødisk hele livet, hovedsakelig fordi du kommer til å lide av antisemittisme på grunn av navnet ditt», sa Attal til magasinet Liberation i 2019. Attal er et ekstremt vanlig nordafrikansk jødisk navn, og ifølge Jewish Telegraphic Agency (JTA) ville den nyutnevnte ministeren også passere som jøde i Frankrike, «hvor det er store befolkninger av tunisiske og algeriske jøder».

Attal erklærte i fjor i avisen Le Monde at han er «på ingen måte fremmed for transcendens» og fortsatt feirer ortodoks påske, men at han ikke anser seg selv som en religiøs troende lenger – hovedsakelig på grunn av denne uttalelsen fra faren:

Gud døde i Auschwitz.

Ovenfor nevnte JTA uttrykker bekymring for at Frankrikes nye statsminister kan bli utsatt for antisemittisme og påpeker at han ifølge Times of Israel «ble navngitt på en antisemittisk plakat som dukket opp på en protest i Paris under pandemien».