Hjem Nyheter Israel: Jøder skulle feire rasistrabbiners dødsdag – endte med at 40 jøder...

Israel: Jøder skulle feire rasistrabbiners dødsdag – endte med at 40 jøder døde

ISRAEL Jøder samlet seg i den største folkesamlingen siden koronapandemien begynte. Den religiøse festen fikk derimot en brå slutt da en tribunebane raste.

Tribunebane kollapser. Skjermbilde: Youtube

44 israelere skal ha dødd og mere enn 150 ble skadet da en tribunebane raste sammen på det som ifølge Times of Israel var den største folkesamlingen i Israel siden koronapandemiens utbrudd. Det skal ha vært oppimot 100 000 personer som natt til torsdag samlet seg for å feire Lag B’Omer ved fjellet Meron og myndighetene skal derfor dels ha vært ute av stand til å opprettholde sine koronarestriksjoner på plassen og dels ha hatt vanskeligheter med å sende inn hjelpemannskaper etter ulykken.

Lag B’Omer feires til minne av den rasistiske rabbineren Shimon bar Yochai som er kjent for sitt hat mot ikke-jøder generelt og spesielt romerne. Rabbineren levde under keiser Hadrianus sin tid og skal ifølge jødisk historikk ha blitt tvunget til å gjemme seg i en grotte i mer enn et tiår fordi en av hans egne elever informerte romerne om at rabbineren kritiserte den romerske staten for kun å tjene romerske interesser. Etter Hadrianus’ død i år 138 e.Kr. kunne bar Yochai forlate grotten da dødsdommen mot ham ble annullert.

En fortelling hevder også at bar Yochai ble sendt som sendebud til Roma og underveis på reisen møtte en demon som hjalp ham i forveien med å besette keiserens datter slik at Shimon kunne drive ut demonen når han kom frem til Roma. Dette skal ha resultert i at keiseren var enig i saken som bar Yochai hadde blitt sendt dit for å forhandle på jødenes vegne i.

Til og med Wikipedia erkjenner angående bar Yochai at «enkelte av hans meninger fremstår som veldig fiendtlige mot ikke-jøder». Wikipedia skriver også at Den jødiske encyklopedia 1906 beskriver ham som «the preeminent anti-gentile teacher». Det mest kjente sitatet fra bar Yochai handler dessuten om at jøder skal drepe de beste ikke-jødene og jøder har i moderne tid endret sine oversettelser av rabbinerens verk for å skjule og tone ned hans hat mot ikke-jøder.