Hjem Nyheter Europa Jødisk studentgruppe saksøker Twitter – krever mer sensur

Jødisk studentgruppe saksøker Twitter – krever mer sensur

2

JØDISK MAKT Europas største jødiske studentorganisasjon er lei av Twitters «antisemittisme, holocaust-fornektelse og andre hatytringer» og saksøker derfor selskapet gjennom et anerkjent advokatfirma.

Avital Grinberg, leder av European Union of Jewish Students. Skjermbilde HateAid und EUJS
Avital Grinberg, leder av European Union of Jewish Students. Skjermbilde: HateAid und EUJS.

Den Brussel-baserte jødiske organisasjonen European Union of Jewish Students (EUJS) og Berlin-baserte HateAid kunngjorde på onsdag at de i fellesskap har saksøkt Twitter i Berlins tingrett for «selskapets unnlatelse av å leve opp til sin egen forpliktelse om å fjerne all hatytring» fra sin plattform, skriver Nordfront.

Initiativet kom på et tidspunkt da Tyskland forberedte seg på å markere den internasjonale «holocaust»-minnedagen, som feires 27. januar. Men den typen manifestasjoner er utilstrekkelig, sier Avital Grinberg, president for EUJS, som representerer rundt 160 000 europeiske jødiske studenter.

– Minnet om holocaust holdes ikke i live kun gjennom emosjonelle taler, men her kreves det også klare standpunkter, avgjørende tiltak og beskyttende lover, understreker hun på organisasjonens nettsider.

Kunngjøringen av søksmålet kom også et døgn etter at Twitter gjeninnsatte den amerikanske «holocaust-fornekteren og den hvite overherredømme-personen» Nick Fuentes – som ble suspendert for halvannet år siden med henvisning til sin «hat-tale». Denne nyvunne «tilliten» belønnet Fuentes ved umiddelbart å tweete «antisemittiske kommentarer» – bare for å bli suspendert igjen.

«Dere gjør ikke nok!»

Men ifølge studentgruppens søksmål renser plattformen på ingen måte huset for antisemittisme. Bevæpnet med seks separate saker som påsto at Twitter tilfeldig avviste tilsynelatende velbegrunnede klager på antisemittisme, saksøkte det Berlin-baserte advokatfirmaet Preu Bohlig plattformen tirsdag. Ifølge nettstedet til det jødiske mediet Jewish Telegraphic Agency (JTA) er formålet med søksmålet todelt:

  • å vise styrke ved å «flytte et sosialt mediefjell»
  • å oppmuntre «ofre for hatytringer» til å stå opp for sin sak

Avisen sier at studentenes søksmål tar sikte på å «dra fordel av Tysklands spesielt kraftige lover som forbyr holocaust-fornektelse og glorifiseringen av nazistenes ideologi for å tvinge plattformen til å ta den ned». Og det blir minnet om at det tross alt finnes lignende lover i andre EU-land.

Formelt tar søksmålet sikte på å tvinge frem en avklaring om hvorvidt Twitter, i henhold til sine juridiske vilkår for bruk, har en forpliktelse overfor sine brukere til å eliminere materiale som består av «antisemittiske tweets som inneholder oppfordringer, inkludert bagatellisering og fornektelse av holocaust».

Jødiske kommentarer om saksøkelsen

– Bare fordi Twitter ikke svarer tilstrekkelig på klager, betyr det ikke at det bør gi opp å prøve, sa den tyske jødiske forfatteren og aktivisten Marina Weisband på pressekonferansen der studentgruppens søksmål ble annonsert.

– Twitter hevder å dele oppfatningen at «jødiske rettigheter er menneskerettigheter», påpekte den nevnte EUJS-lederen Grinberg, og la til:

– Men realiteten ser ut til å være motsatt.

«Vi vet at et søksmål ikke er nok til å gjøre Twitter til et perfekt sted,» sa Josephine Ballon, HateAids hovedadvokat, og fortsatte:

– Vi vet at det skal mer til enn det, men vi er overbevist om at det er nettopp denne typen rettssaker som vil legge nye verktøy i hendene på minoritetsgrupper og enkeltpersoner … Rettssaken er motstandsdyktige jøders svar på feilen i Twitter, sosiale medier, politikere og jussen.

Den USA-baserte jødiske maktorganisasjonen Anti-Defamation League (ADL) la ut en analyse i fjor med den sjokkerende konklusjonen at Twitter i løpet av ni uker i sommer fjernet bare 5% av de 225 innleggene som ADL rapporterte som «sterkt antisemittiske «.. Denne «etterforskningen» konkluderte også med at antisemittismen har økt på plattformen siden Musks oppkjøp.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
J.H
J.H
2 måneder siden

Den største trussel mot ytringsfrihet viser seg å være jøder til stadighet.

Mosley
Mosley
2 måneder siden

De er ikke så glad i sannheten diderre:)