Hjem Nyheter Kazakhstans regjering avgår etter omfattende protester

Kazakhstans regjering avgår etter omfattende protester

0

UTENRIKS Innbyggerne i Kazakhstan har protestert i flere dager. Nå annonserer presidenten at han og regjeringen skal avgå.

Presidentpalasset i Nur-Sultan, Kazakhstan. Foto: Schuey, (CC BY 2.0).

Siden nyttår har det pågått omfattende protester i Kazakhstan, som bare har blitt mer omfattende for hver dag som har gått. Det sies at den største grunnen er gassprisene, som ble doblet i landet ved årsskiftet.

Protestene har pågått i flere av landets største byer, og onsdag morgen stormet demonstrantene rådhuset i den tidligere hovedstaden Almaty. Lokal media rapporterer om skuddvekslinger ved rådhuset og at bygningen skal ha blitt tent på.

Rådhuset fungerte tidligere som presidentens residens, men landets president Kassym-Jomart Tokayev var dog ikke til stede. Han jobbet fortsatt i hovedstaden Nur-Sultan.

Mange demonstranter var bevæpnet, en del med skytevåpen og andre med batonger og skjold. Regimetro politi og militære har også blitt tvunget til å retirere.

Den kasakhstanske regjeringen mener at det er «ekstremister og radikale» som demonstrerer og oppfordrer allmenheten til å «ikke eskalere volden».

President Tokayev annonserte senere onsdag at han og regjeringen vil avgå. I mellomtiden vil visestatsminister Alikhan Smailov lede en overgangsregjering.

For å forsøke å roe ned folkemassene har Smailov innført unntakstilstand i byen Almaty og provinsen Mangystau. Portforbud råder mellom klokken 23 og 07.

De fleste nyhetsmediene, kommunikasjonstjenestene og tv-kanalene i landet ligger nede.

Protestene forekommer mest i de sydlige delene av landet, som hovedsakelig er befolket av tyrkiske og vestasiatiske folkeslag. I de nordre delene av landet, som hovedsakelig er befolket av russere, har det vært mye roligere.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg