Hjem Nyheter Norden Knuser myten om urgammel masseinnvandring til Europa

Knuser myten om urgammel masseinnvandring til Europa

FORSKNING: Ved å analysere genene fra restene av en 37 000 år gammel europeer har forskerne nå kommet frem til at det aldri har eksistert noen massiv innvandring til Europa.

Tidligere har mange påstått at Europa ble befolket av en massiv innvandring fra ulike deler av verden. Dette har man nå kunnet motbevise gjennom å analysere restene av en 37 000 år gammel europeer som ble funnet i Kostenki i Russland.

– Hittil har man trodd at massive mengder ikke-europeiske innvandrere bosatte seg i Europa og tilbød oss deres gener, men i stedet viser vår data at nei, i stedet eksisterte det en stor metapopulasjon som strakk seg hele veien fra Europa til Sentral-Asia, forteller professor Eske Willerslev, sjef for Center for GeoGenetik fra universitetet i København.

Studien, som nylig ble publisert i tidsskriften Science, har også lyktes å datere tidspunktet da våre forfedre delte seg og skulle komme til å bli asiater og europeere. Mens restene fra den 37 000 år gamle europeeren var markant forskjellige fra dagens asiater, har man funnet 45 000 år gamle rester som viser at europeere og asiater var samme folk.

– Nå kan vi datere tidspunktet da separasjonen fant sted mellom asiater og europeer, forteller Nielsen.

Forskerne mener videre at skandinaver er mer lik de første europeerne enn noe annet folkeslag på jorden.

– Fra en genetisk synsvinkel er han [Kostenki-mannen] en europeer. Faktum er at han er nærmere i slekt med dansker, svensker, finner og russere, enn med franskmenn, tyskere eller spanjoler, sier Willerslev, som er sjef for Center for GeoGenetik ved universitetet i København.

Kilde:
Svensker de første europeerne