Hjem Nyheter Norden Kriminell gjeng forbys i Finland

Kriminell gjeng forbys i Finland

0

FORENINGSFRIHET Etter forbudet mot Den nordiske motstandsbevegelsen i Finland ble det på onsdag bestemt at en gjeng og dens underorganisasjon forbys. Flere liknende saker sies å være på gang.

Foto: Det finske politistyret.

Det er United Brotherhood og Bad Union som i finsk media beskrives som «kriminelle grupper» som nå er forbudt i Finland. Allerede i fjor fikk organisasjonene forbud ifølge en dom fra tingretten, men dommen ble anket til lagmannsretten som på onsdag valgte å ikke behandle saken. Gruppenes medlemmer bærer vest som medlemmene i MC-klubber, men gruppene skal ifølge en gammel artikkel ikke være en MC-gjeng.

Den finske avisen Hufvudstadsbladet skriver følgende om organisasjonene og forbudssaken:

Tingretten oppløste United Brotherhood og Bad Union med henvisning til foreningsloven. Tingretten mener i sin dom at det er bevist at gruppene har vært hierarkisk organisert, hatt felles ytre signalement og vært bevæpnet. Medlemmene har ifølge retten gjort seg skyldig til flere forbrytelser.

Allerede i januar 2020 fikk gruppene pålagt midlertidig virksomhetsforbud. Like før saken skulle bli behandlet i retten annonserte United Brotherhood selv at virksomheten hadde blitt avviklet, noe som politistyret likevel mener at ikke hadde skjedd.

United Brotherhood ble dannet i 2010 da tre kriminelle gjenger ble sammenslått. Politiet har beskrevet United Brotherhood som den mest voldelige og skadelige kriminelle organisasjonen i Finland.

Ifølge Hufvudstadsbladet vil påtalemyndigheten også forsøke å forby motorsykkelklubben Canonball. Avisen konstaterer også at før den finske staten begynte å gi seg på kriminelle gjenger gjennomdrev de et forbud mot Den nordiske motstandsbevegelsen. Saken mot Motstandsbevegelsen gikk helt til høyesterett før det ble fastslått at bevegelsen og dens foreninger ble forbudt da den ble ansett være «voldsfremmende» og dermed bryte mot «god skikk».

Det er samme diffuse lovtekst om brudd mot «god skikk» i foreningsloven som nå brukes for å forby de kriminelle gruppene som ble brukt mot Motstandsbevegelsen i 2017.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg