Hjem Artikler Kronikk Moskvas overrabbiner ber igjen landets jøder om å emigrere

Moskvas overrabbiner ber igjen landets jøder om å emigrere

1

JØDESPØRSMÅLET Moskvas overrabbiner Pinchas Goldschmidt maner nå igjen Russlands jøder til å flykte fra landet. Denne gangen er grunnen en uttalelse fra en russisk forsvarstopp som betegner landets største jødiske samfunn, Chabad-Lubavitch, som en satanisk sekt, og at Ukraina trenger nettopp en av-satanisering.

Chabad-Lubavitch. Foto: Rabbi michel, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.


Det er sekretæren i det Russiske Sikkerhetsrådet, Aleksey Pavlov, som i en artikkel i avisen Factly omtaler blant annet Chabad-Lubavitch som en satanisk sekt som ønsker å få kontroll over alle mennesker og nasjoner. Pavlov hevder at den ser på sine medlemmer som bedre mennesker som står over resten av menneskeheten, og dermed har rett til herredømme over disse.

Grunnen er blant annet at Chabad-Lubavitch er den jødiske retningen som er mest eksplisitt og uttalt i sin Talmudiske tolkning av ulikhetene mellom jøder og ikke-jøder. De hevder åpent og uten skam at jøder har to sjeler: en gudesjel som tar del i Guds substans, og en dyresjel, en ond del. En god jøde reflekterer dermed bare sin sjel. En ikke-jøde derimot har bare én sjel, en ond del, og den deler de i kvalitet med lavere former i dyreriket. Den utgår fra onde krefter og har ikke potensiale til noe godt overhodet.

I følge denne er dermed en ikke-jøde ikke bare en laverestående form for liv, men er essensielt ond med en substans som utgår fra sitra achra: de onde kreftene som truer all godhet og renhet i verden. En ikke-jøde er i essens ikke et menneske. Ikke-jøder er skapt, hevder Chabad-Lubavitch og som også Pavlov påpeker, utelukkende som å virke som kveg for jøder.

Chabad-Lubavitch er for øvrig i artikkelen til Pavlov nevnt sammen med flere organisasjoner og bevegelser.

Tidligere i år oppfordret Moskvas overrabbiner Pinchas Goldschmidt alle Russlands jøder om å emigrere, etter at Russland forbød den jødiske organisasjonen Jewish Agency (JA), og selv flyktet han til Israel. Goldschmidt gjentar nå denne oppfordringen etter Pavlovs uttalelser.

Andre prominente jøder i Russland har også uttalt seg. Talsmannen for det jødiske samfunnet i Russland (og selv medlem av Chabad-Lubavitch), Baruch Gorin, hevder nå at jødehatet i Russland er løftet til å bli en offisiell politikk fra de russiske myndighetene. «Vi er nå under press, og vi lurer på om det som ble publisert i avisen representerer en start på en offisiell bølge av antisemittisme. En offisiell, statssanksjonert antisemittisme kommer til å drive alle jøder ut av Russland.», hevder Gorin.

Sett med (hovedsakelig) vestlige, sekulære øyne vil nok en kategorisering ut i fra kristne, teologiske termer virke smått komisk, spesielt når man beveger seg i ytterkantene hvor begrepene «godt» og «ondt» skal defineres. Man får lett karikerte bilder på netthinnen. Fra et kristent teologisk standpunkt så er dette derimot en del av troen, beskrevet i Bibelen, og utledet av historien med syndefallet, den opprinnelige synden: mennesket er en del av Guds bilde, men er forvist til det jordiske livet. Her lever mennesket i en livslang kamp mellom det Gode og det Onde, det gudommelige og det sataniske.

Likevel, selv med sekulære øyne må man erkjenne at det er verdslige, moralske systemer, også i Vesten, som strengt kategoriserer prinsipper som skiller mellom «godt» og «ondt», men da i materialistiske, ofte juridiske, moralfilosofiske termer. Uansett hvilket tilnærming man har så må man anerkjenne at det på et eller annet nivå eksisterer noe som er objektivt godt og noe som er objektivt ondt i verden; og har mennesket fri vilje, om enn bare på et minimum, så vil disse kategoriene kunne påvirke individet, og dermed menneskeheten i sin retning. Spørsmålet for individet, og for en stat, vil da være: skal man velge det gode, og dermed implisitt beskytte seg mot det onde, eller omvendt?

De karikerte bildene er nok ikke det forsvarstoppen uttaler seg ut i fra, selv om bestialske handlinger og uttrykk har vært mange i denne konflikten. Uttalelsene må nok forstås i en kontekst hvor alle krefter som blir vurdert til å være undergravende for det ortodokse, kristne og tradisjonelle Russland, da nødvendigvis må være «sataniske» ( i det sekulære og langt fra tradisjonelle Vesten har man på sin side dikotomien «demokrati» og «anti-demokratiske krefter» som tjener samme funksjon i sin kultur- og sivilisasjonskrets. Men mens sistnevnte kategorier da alle er menneskeskapte begreper, og dermed relative, forgjengelige, lett manipulerbare og åpne for korrumpering, så er dette i motsetning til Guds evig gyldige ord, hvis man er troende. Uttalelsene til Pavlov kan nok også tolkes allegoriske, i bilder tilpasset en religiøs befolkning).

Den som brakter bevegelsen ut fra obskuriteten og til en global organisasjon var for øvrig Rebbe Menachem Mendel Schneerson, den syvende rabbineren av Chabad-Lubavitch, som var født nettopp i Ukraina (i 1902). Chabad-Lubavitch har også tiltrukket seg de rike og de berømte, og blant annet Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, er medlem i denne.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
3 måneder siden

Innsiktsfull artikkel av Arjuna, som så ofte. Uten forståelse for det religiøse og åndelige aspektet vil vi vanskelig kunne begripe forholdet mellom jødedom – i form av Chabad-Lubavitch som en ytterliggående variant – og kristne/ortodokse samfunn, som i Russland. Denne sekten har hatt tilgang til maktens sentrum i USA lenge, og hatet mot alt russisk – og i forlengelse av det alt ikke-jødisk – er sterkt og evigvarende, ser det ut som. De er Satans tjenere, eller som det heter i Åpenbaringen; the Synagogue of Satan.