Hjem Nyheter Utenriks NATOs historisk største fiasko

NATOs historisk største fiasko

UTENRIKS Fremtiden i Afghanistan er uviss etter Talibans inntog i hovedstaden Kabul. Flere regjeringssjefer uttrykker sin uro over tilstanden i landet, men en del ønsker det nye regimet velkommen.

Armin Laschet. Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia (CC BY-SA 3.0 de)

Josep Borell, EUs utenrikssjef, sier i en kommentar at han bekymrer seg for de afghanske borgernes sikkerhet nå som Taliban har tatt over, skriver Tidningen Näringslivet.

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace ser Afghanistan som et «uløst problem» og anklager Vesten for politisk kortsiktighet hvor han mener at saker ikke kan løses over en natt, hvilket det internasjonale samfunnet burde kjenne til.

Statsminister i Australia Scott Morris og statsminister i New Zeeland Jacinda Arden bekymrer seg for høyere risiko for lidelser og død samt undertrykkelse av kvinner og jenters rettigheter når Taliban nå kommer til å styre. Også NATOs tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen synes at situasjonen for Vesten i Afghanistan ser mørk ut.

«Fremtiden for de afghanerne som ønsker frihet og demokrati ser mørk ut», skriver han i en uttalelse til det danske nyhetsbyrået Ritzau. Samtidig forsvarer Fogh Rasmussen – selv om Taliban nå igjen styrer – den tyveårige militære intervensjonen i landet. «Men vårt nærvær innebar at en hel generasjon har opplevd et Afghanistan uten talibanerne, der jenter gikk på skolen og sivilsamfunnet blomstret.»

«NATOs verste fiasko»

Det var etter at de utenlandske styrkene trakk seg tilbake at Taliban gjorde et raskt angrep og tok over hovedstaden Kabul i Afghanistan. Den USA-ledede innsatsen som startet i år 2001 og varte til 2021 med deltakelse fra allierte land er ifølge den tyske kanslerkandidaten til kristendemokratene, Armin Laschet, den verste fiaskoen siden NATO ble grunnlagt. Han mener det er åpenbart at det internasjonale samfunnet ikke har hatt suksess, men vil fokusere på evakueringene fra Afghanistan for å siden ta tid til selvransakelse av feil begått i Tyskland av de allierte og av det internasjonale samfunnet.

Saudi-Arabias utenriksdepartement sier at det er opp til det afghanske folket å velge, og det uten påtrykk.

Den nytiltrådte presidenten i Iran, Ebrahim Raisi, vil se varig fred i Afghanistan, og ser positivt på utviklingen etter USAs nederlag, og er klar til å ha samtaler med alle grupper i Afghanistan.