Hjem Nyheter Polakker saksøker Facebook – vil klassifisere plattformen som en allmennyttig tjeneste

Polakker saksøker Facebook – vil klassifisere plattformen som en allmennyttig tjeneste

0

UTENRIKS En polsk gruppe saksøker nå Facebook. Ved å klassifisere plattformen som en allmennyttig tjeneste vil de stoppe den private sensuren.

FOTO: REUTERS/Stefanie Loos

Den polske gruppen SIN, som er en polsk forkortelse for Sivilsamfunnets narkotikapolitikkinitiativ, har ved en domstol i Warszawa nå saksøkt Facebooks europeiske avdeling. Bakgrunnen er at gruppens side på plattformen, med 16 000 følgere, har blitt tatt bort uten begrunnelse.

Gruppen representeres av et advokatbyrå som arbeider pro bono, samtidig som de får støtte av en annen organisasjon som heter Panoptykon, som har tatt på seg saken ettersom de vil regulere den private sensuren.

Advokaten Dorota Glowacka, som jobber for Panoptykon, mener at bedrifter som regel har rett til å velge sine kunder og brukere, men at Facebook på grunn av sin dominerende stilling må unntas fra denne regelen.

Ifølge Leonid Bershidky, som skriver om emnet på Bloomberg Opinion, sier Facebook offentlig at de bare er en teknologi-bedrift hvor brukerne er ansvarlige for hva de skriver, men i en amerikansk rettssak i fjor påsto de at de er utgivere og at de derfor burde få velge hva de publiserer.

Hvis linjen Glowacka representerer skulle vinne øret til den polske domstolen og senere på EU-nivå, kommer Facebook til å klassifiseres som en allmennyttig tjeneste. Isåfall skulle de bli tvunget til å begrunne hver eneste avstenging og sletting av innlegg, samtidig som brukerne skal kunne saksøke Facebook i retten når feilaktige beslutninger tas.

Hvordan rettsprosessen vil utvikle seg gjenstår å se.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg