Hjem Nyheter Europa Roald Dahl-minnemynt kansellert – på grunn av forfatterens «antisemittisme»

Roald Dahl-minnemynt kansellert – på grunn av forfatterens «antisemittisme»

0

STORBRITANNIA Planene om en jubileumsmynt til minne om den kjente forfatteren Roald Dahl ble skrinlagt da kom frem at Dahl hadde uttalt seg kritisk til jødisk makt.

FOTO: Ronald Dumont/Getty Images

Det var i 2014 at myntprodusenten Royal Mints planer om å hylle den norskættede britiske forfatteren Roald Dahl, kjent for sine populære barnebøker, ble kansellert etter at det kom frem at forfatteren hadde hatt «antisemittiske» meninger.

Ifølge dokumenter den britiske avisen The Guardien har fått tilgang til ble forslaget om å utstede en jubileumsmynt for å markere Dahls hundreårsdag avslått ettersom han «ikke var ansett som en forfatter av høyeste rykte». Årsaken skal blant annet være en rekke politisk ukorrekte utsagn forfatteren skal ha gjort til britisk presse på begynnelsen av 1980-tallet og 1990-tallet der han blant annet kritiserte den jødiske staten Israel og jødisk makt.

I 1983, i forbindelse med kritikk av Israels invasjon av Libanon et år tidligere, sa Dahl til den britiske avisen New Statesmen:

– Det er en egenskap i den jødiske karakteren som provoserer fiendskap, kanskje det er en slags mangel på gavmildhet mot ikke-jøder. Jeg mener, det er alltid en grunn til at anti-noe dukker opp; selv en mann som Hitler valgte dem ikke uten grunn.

I et annet intervju bare noen måneder før hans død i 1990, beskrev han seg selv som «antisemitt» og påpekte den jødiske dominansen i media.

– Det begynte i 1982 da israelerne invaderte Libanon. De drepte 22 000 sivile da de bombet Beirut. Det ble hysjet ned i avisene fordi de primært er eid av jøder. Jeg er absolutt anti-israelsk og jeg har blitt antisemittisk i like stor grad som en jødisk person i et land som for eksempel England blir sionist. Jeg synes de burde se begge sider. Det er den samme gamle tingen: Vi vet alle om jøder og resten av saken. Det finnes ingen ikke-jødiske utgivere noen steder, de kontrollerer mediene – noe som er veldig smart av dem – det er derfor USAs president må selge alt mulig til Israel.