Hjem Nyheter Europa Russisk forsvarsentreprenør tatt på fersken med CIA – dømmes for høyforræderi

Russisk forsvarsentreprenør tatt på fersken med CIA – dømmes for høyforræderi

RUSSLAND Den russiske landsforræderen Yury Eshchenko dømmes til tretten års fengsel etter å ha blitt tatt på bar gjerning da han forsøkte å overlevere hemmelig informasjon om den russiske Nordflåten til CIA.

Den russiske landsforræderen Yury Eshchenko. Foto: FSB/TASS.

Den russiske militærentreprenøren Yury Eshchenko ble nylig dømt av en russisk domstol for høyforræderi, rapporterer RT. Eshchenko jobbet for en bedrift som leverer radioelektroniske systemer til russiske krigsskip og har ifølge dommen nøyaktig kopiert hemmeligstemplede dokumenter om våpensystemer hos den russiske Nordflåten, som patruljerer Kolahalvøya og den arktiske kysten, mellom 2015 og 2017.

Det var da han i begynnelsen av 2019 etablerte kontakt med den amerikanske spionorganisasjonen CIA at han til slutt ble tatt av den russiske etterretningstjenesten FSB.

Landsforræderen Eshchenko ble dømt til tretten års fengsel, som han kommer til å sone i et høysikkerhetsfengsel.

Ifølge RT er Eshchenko ikke den første russeren som dømmes for landsforræderi i 2020. Tidligere i år ble militærhistorikeren og reserveoffiseren Andrey Zhukov dømt til tolv og et halvt års fengsel etter å ha spredt hemmelig informasjon om den russiske føderasjonens militær på internett.

I juli fant den kontroversielle pågripelsen av journalisten Ivan Safronov sted. Han var anklaget for å ha overlevert russiske statshemmeligheter til Tsjekkia. Safronovs far, med samme navn, var også journalist og skrev om militære spørsmål i avisen Kommersant. Han døde i 2007 etter å ha falt fra en balkong i femte etasje i boligen han bodde i, tross at hans egen leilighet var i tredje etasje. Samme år avskrev en russisk aktor det kontroversielle dødsfallet som selvmord.