Hjem Nyheter Norge Russisk kvinne nektet helsehjelp ved Jeløy Fysioterapi – måtte ta stilling til...

Russisk kvinne nektet helsehjelp ved Jeløy Fysioterapi – måtte ta stilling til Ukrainakonflikten

MENINGSDIKTATUR En russiskfødt kvinne ble nektet behandling for alvorlige ryggsmerter etter et ubehagelig forhør om hennes innstilling til invasjonen av Ukraina.

Illustrasjonsfoto. Foto: (CC BY-SA 3.0)

53 år gamle Elena Kasin hadde fått time ved Jeløy Fysioterapi i Moss for behandling av en skiveprolaps i ryggen, men det hun ikke hadde forventet seg var at hun før timen fikk en ubehagelig telefon fra fysioterapeut Thor Kvamsdal. Kvamsdal oppgav at han ville forsikre seg om at han ikke behandlet noen som ikke var imot krigen i Ukraina, og begynte å stille en rekke spørsmål. Blant annet fikk hun spørsmål om det ville være greit å påtreffe ukrainske pasienter utenfor hans kontor, hvilke tanker hun hadde om krigen i Ukraina og om hun var for eller imot Putin. Årsaken var at kvinnen er født i Russland.

Kvamsdal innrømmer at kvinnen ikke har snakket om krigen eller politikk tidligere, men forklarer at han visste hun var russer.

– Fysioterapeuten begynte å snakke om krigen i Ukraina og sa at han ville forsikre seg om at han ikke behandlet noen som ikke var imot krigen. Jeg ble så såret, sier Elena Kasin til VG.

Kvinnen, som selv jobber i helsesektoren og ikke har tid til å se på nyheter om krigen, kunne ikke svare på spørsmålene fra Kvamsdal og fikk da beskjed om å lese seg opp på nyhetene og ringe tilbake til behandlingsstedet.

Kvinnen forteller at hun synes krig er uendelig trist og at hun selv dro fra Russland på 90-tallet ettersom hun følte at det var et utrygt land. Hun har bodd i Norge i 22 år, er norsk statsborger, og har barn og barnebarn i Norge.

– Jeg har opplevd hvordan det kan være å frykte makten. Så ringer han og vil snakke med meg om krigen. Jeg flyttet jo fra Russland til Norge nettopp fordi jeg ikke trives der, sier Kasin.

Relevant for behandlingen?

Da Kvamsdal fikk spørsmålet om han mener det er relevant for behandlingen hva en pasient eventuelt skulle mene, svarte han følgende:

– Fordi av min egen samvittighets grunn vil jeg ikke ha noe å gjøre med noen som kan være for krigen i Ukraina. Dersom hun hadde svart at hun var for det, hadde jeg svart henne at hun måtte finne en behandler som sympatiserer med det synet.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, forklarer til VG at han har hørt om flere hendelser der russere, blant annet russiske skolebarn, har blitt hetset og trakassert etter at krigen i Ukraina brøt ut.

– Diskriminering og sanksjonering av mennesker på grunn av deres nasjonalitet er i strid med de internasjonale menneskerettighetene, og straffbart i henhold til norsk lov, sier John Peder Egenæs, og fortsetter:

– En slik form for atferd vil kunne bidra til å stigmatisere russere i Norge, og legitimere utestengelse, trakassering, og i verste fall trusler mot russere i Norge.