Hjem Nyheter Europa Russland kaster NATO ut av Moskva – forholdet er historisk dårlig

Russland kaster NATO ut av Moskva – forholdet er historisk dårlig

3

RUSSLAND Det anstrengte forholdet mellom NATO og Russland får nå ytterligere konsekvenser.

Krigsalliansen North Atlantic Treaty Organization (NATO).

Mandag annonserte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Russland lukker sitt NATO-kontor i Brussel – samtidig blir NATO kastet ut av Moskva.

– Som svar på NATOs aktiviteter innstiller vi midlertidig vårt permanente oppdrag til NATO, inkludert arbeidet til den ledende militære representanten, med virkning fra 1. november, sa Russlands utenriksminister på en pressekonferanse mandag.

Historisk dårlig forhold

Russland-ekspert Flemming Splidsboel kaller Russlands reaksjon «markant og drastisk», og sier at forholdet mellom de to aldri har vært dårligere.

– De to partene sier selv at forholdet er historisk dårlig, og det er ikke umiddelbare utsikter til at det blir bedre. Tvert imot synes jeg at det er på vei nedover. Heldigvis kan vi alltid regne med at det er ansvarlige politikere på begge sider, som holder oss vekk fra avgrunnen.

Ifølge Splidsboel er det kun de to partene selv som kan redde det vaklende forholdet.

– EU kommer ikke til å spille noen rolle her. Det skal være de to partene selv som finner en løsning. Begge parter har en interesse av å få samarbeidet opp og kjøre igjen, så de kan sette seg ned og snakke sammen ansikt til ansikt, sier Flemming Splidsboel til TV 2.

Mistanke om spionasje

De diplomatiske forbindelsene mellom NATO og Russland har gjennom lengre tid vært på frysepunktet, skriver CNN.

Tidligere i måneden valgte krigsalliansen å utvise to medlemmer av den russiske NATO-delegasjonen. Ifølge NATO var de åtte personene etterretningsoffiserer. Derfor fikk de beskjed om å forlate Brussel.

Samtidig opplyste NATO at antallet ansatte i den russiske delegasjonen skulle halveres fra 20 til 10 på grunn av mistanke om spionasje.

Ifølge den russiske utenriksministeren kan NATO fremover kontakte Russland via landets ambassade i Brussel.

– Hvis NATO har noen hastesaker kan vår ambassadør i Belgia kontaktes, lød det mandag fra Lavrov.

Manglende dialog og samarbeid

Utenriksministeren kritiserer NATO for hverken å være interessert i dialog eller samarbeid. Derfor er det ifølge Lavrov ingen grunn til å late som at det vil skje forbedringer i forholdet mellom de to partene.

Krigsalliansen NATO er kjent med den russiske ministerens uttalelser, men har enda ikke fått en offisiell melding om planene fra de russiske myndighetene.

NATOs kontor i Moskva ble opprettet i 2001 for å forbedre forståelsen mellom partene. Russland har i en årrekke hatt et NATO-kontor, selv om landet ikke er medlem av krigsalliansen.

Det overordnede formålet med kontorene i de to leirene har vært å sikre et bedre forsvarssamarbeid. Tidligere betydde samarbeidet at NATO og Russland inviterte hverandre til å ha observatører med på militærøvelser.

Relasjonen mellom de to partene har imidlertid stort sett vært suspendert siden 2014, da Russland annekterte Krim, som siden 1954 har tilhørt Ukraina.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
8 måneder siden

NATO med sine gale ledere, f.e. Jens-Lybia morder – er virkelig Europas SKAM- NATO må oppløses snart muligst. det er dummeste ide å «forsvare» seg mot sine historiske partnere og brødre. Egentlig hvorfor USA – verden største jødisk makt – er nærmere Europa enn Russland?

Nasjonalsosialist
Nasjonalsosialist
8 måneder siden

Tommel opp til Russland. NATO tjener globalistenes agenda, akkurat som EU.

trackback
4 måneder siden

[…] Russland kaster NATO ut av Moskva – forholdet er historisk dårlig […]