Hjem Nyheter Sør-Afrika nedgraderer ambassaden i Israel

Sør-Afrika nedgraderer ambassaden i Israel

0

SØR-AFRIKA Sør-Afrika vurderer å nedgradere sin ambassade i Tel-Aviv, etter lang tids uttalt kritikk av Israels behandling av palestinerne.

Pro-palestinsk demonstrasjon i Johannesburg. Foto: AFP / Gulshan Khan

Det er Sør-Afrika som nå vurderer å nedgradere sin ambassade i Tel-Aviv. Landet har lenge vært en uttalt motstander av Israels behandling av palestinerne, og dette får nå praktiske konsekvenser. Ambassaden vil nå mest trolig kun operere som et kontor som behandler formelle, byråkratiske oppgaver som angår de to landene.

Israel hadde et dualistisk forhold til apartheid og Sør-Afrika, hvor de gikk fra en uforbeholden støtte til regimet, til å aktivt motarbeide samme styre. Bildet er likevel mer sammensatt. Som de fleste geo-politiske doktriner tatt i bruk av imperialistiske krefter så opererte Israel også med minst to tunger overfor Sør-Afrika under apartheid-styret, de red minst to hester og støttet mer eller mindre alle parter i konflikten, samtidig. De to landene samarbeidet også om å utvikle atomvåpen sammen.

Forholdet mellom de to landene har de siste ti-årene vært anstrengt og mens mange afrikanske land kan sies å være lydriker under Israel, som Kenya, har Sør-Afrika holdt distanse. I 2015 offentliggjorde sørafrikansk etterretning dokumenter som viste at Israel understøtter lokale og regionale konflikter på det afrikanske kontinentet, og er delaktig i destabilisering i flere afrikanske land.

«Regjeringen i Sør-Afrika skaper en atmosfære av anti-israelske og anti-semittiske holdninger som vil utløse pogromer i landet. Det er bare et spørsmål om tid», hevdet daværende utenriksminister Avigdor Lieberman etter en reise i Afrika.

Nå vil altså Sør-Afrika nedgradere ambassaden sin i Tel-Aviv, dette etter at flere land derimot har bestemt seg for å flytte sine respektive ambassader til Jerusalem. Bare noen uker etter at USAs president Donald Trump offentliggjorde sitt lands planer om flytting, fordømte Sør-Afrikas tidligere president, og leder av ANC, Jakob Zuma, Israel og deres behandling av palestinerne.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg