Hjem Nyheter Norden Sverige og Finland advares på nytt

Sverige og Finland advares på nytt

2

NATOMEDLEMSKAP Nok en gang advarer Russlands utenriksdepartement Sverige og Finland mot et medlemskap i NATO, hvilket politikere i Norden hevder skulle holde landene utenfor en konflikt med Russland.

«Dere velger, ikke kom å si at vi ikke advarte dere» – budskapet fra det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zacharova, her ved siden av president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0)

– Vi har gitt våre advarsler, både offentlig og gjennom bilaterale kanaler. De vet dette, så det er ingenting å bli overrasket over. De ble informert om alt, hvor det ville føre hen, sa utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova på onsdag, i den russiske statskontrollerte TV-kanalen Russia-24.

Nøyaktig hvilke konsekvenser et fremtidig NATO-medlemskap kan få for de to landene spesifiseres ikke i Zacharovas kommentar.

Opinionsmåling i Sverige og Finland

I Sverige henviser talsmenn for NATO-medlemskap til en ny måling fra Aftonbladet/Demoskop, som viser at 57 prosent av Sveriges befolkning ønsker å gå med i NATO. I tilfellet tallet stemmer, er dette en økning på seks prosent på én måned.

Undersøkelsen støtter seg på 1 177 intervjuer gjennomført på internett mellom den 14. og 19. april i år. Målgruppen er «svensker fra 16 år og eldre».

Følgende resultat vises:

Ja: 57 %, Nei: 27%, Usikker/vet ikke: 22%.

– Den oppadgående trenden fortsetter. Et tall på hele 57 er noe sensasjonelt, kommenterer sjefen for Demoskop, Karin Nelsson, ifølge Norsk Telegrambyrå (NTB).

I Finland oppgis en sikkerhetspolitisk rapport, presentert under påskeuken, å ligge til grunn for en forestående beslutning om NATO-medlemskap i nær fremtid. Regjeringen i Finland tar for tiden ikke en åpen stilling i spørsmålet om medlemskap. Rapporten som nå studeres, inneholder flere punkter om hvordan et potensielt medlemskap skulle kunne komme landet til gode.

Siden starten på den russiske operasjonen i Ukraina har støtten for et NATO-medlemskap i Finland økt kraftig, ifølge NTB. Begge landene forventes ifølge nyhetsbyrået å bestemme seg «i god tid» før NATO-toppmøtet i Madrid holdes i slutten av juni.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
9 måneder siden

Er Russland og Putin en reell trussel mot Finland og Sverige, nå og i fremtiden? Neppe, selv om begge landene har hatt historiske feider med Russland, og Finland lå under russisk styre i over 100 år, til 1918. Men nå, ledet av kvinner og feminiserte menn, er de skremt som verpehøns av den russiske militæroperasjonen i Ukraina og vil søke vern i NATO – «en defensiv allianse», som kjent..

Holger
Holger
9 måneder siden

NATO = Krig!