Hjem Nyheter Tysklands sikkerhetssjef: Angrep på innvandrere i Chemnitz er «fake-news»

Tysklands sikkerhetssjef: Angrep på innvandrere i Chemnitz er «fake-news»

TYSKLAND Media har konstruert falske nyheter i et forsøk på å få oppmerksomheten bort fra drapet i Chemnitz. Dette hevder nå den tyske sikkerhetssjefen.

FOTO: imago/Michael Trammer

I etterkant av de folkelige demonstrasjonene i Chemnitz den siste tiden, foranlediget av drapet på en tysk mann av to rasefremmede, har vandrehistorier oppstått hvor innholdet kan komprimeres til: «tyskere jager innvandrere». Hvite, tyske menn skal ha, rettmessig vil mange si hvis sant, søkt hevn ved å forsøke å fysisk angripe innvandrere. Nå tilbakeviser imidlertid sjefen for de tyske sikkerhetstjenestene at slike episoder har skjedd, og antyder at det er snakk om «fake-news».

Problemet er at det eneste som har underbygget disse påstandene var noen løse, muntlige vitnemål og én film. Filmen viser noen menn som tilsynelatende krangler, før en av de løper med en forfølger. Sistnevnte snur imidlertid etter ca. ti meter og der ender «angrepet» og dermed filmen. Allerede med disse kjensgjerningene etablert burde alle påstander om «jakt på innvandrere» bli avvist kategorisk. Den tyske sikkerhetssjefen antyder imidlertid at dette er bevisst av mediene, det er en strategi.

– Det er bevisst desinformasjon, mest trolig for å få oppmerksomheten bort fra drapet, sier sikkerhetssjefen Hans-Georg Maassen. Dermed mer enn antyder sikkerhetssjefen at mediene har en politisk, for ikke å si ideologisk agenda.

Slike påståtte hendelser blir ofte fremsatt hvor det kunne vært plausibelt; her i landet blant annet umiddelbart etter terror-angrepet 22. juli. Forløpet følger som regel samme mal: Mediene går høyt ut med historier om verbale eller fysiske angrep på innvandrere, noen enkeltindivider (ofte yngre muslimske jenter med hijab) blir løftet frem og kanonisert, kritiske spørsmål i alternative medier dukker opp (blant annet så blir tilnærmet 100% av tilfellene av de angivelige angrepene ikke anmeldt), før sakene forsvinner fra de etablerte mediene.