Hjem Nyheter Norden Venstreekstremist bak en rekke bilbranner i København

Venstreekstremist bak en rekke bilbranner i København

ANTIFA En 27 år gammel mannlig antifascist har tilstått å stå bak ni bilbranner i København.

Illustrasjonsbilde. Skjermdump TV2Øst.

Baldersgade i Nørrebro har i lengre tid vært plaget av en lang rekke bilbranner. Mer nøyaktig har Baldersgade i løpet av få måneder vært rammet av hele ni påsatte bilbranner. Nå har en 27 år gammel mannlig antifascist, som har bodd i Ungdomshuset i Dortheavej og det antifascistiske kollektivet BumZen, tilstått å stå bak brannene, skriver Berlingske.

Den 27 år gamle antifascisten innrømmet skyld og ble dømt til ett års ubetinget fengsel. Samtidig ble han dømt til å betale over én million kroner i erstatning til eierne av bilene han hadde satt i brann. Den fullstendige erstatningssummen er dog ikke kjent.

Det antifascistiske kollektivet BumZen ligger i Baldersgade i Nørrebro i København, hvor bilbrannene også fant sted.

Kollektivet er kjent for å være et samlingssted for voldelige venstreekstremister tilknyttet forskjellige antifascistiske og andre venstreekstreme grupperinger. Kollektivet har flere ganger blitt ransaket av politiet, og det har ofte blitt funnet våpen og blitt foretatt arrestasjoner på stedet.

Gjerningsmannen: Jeg var påvirket og en idiot

Den 27 år gamle gjerningsmannen forklarte seg med at han var påvirket da han i perioden 30. august til 23. oktober i år antente de ni bilene ved forskjellige episoder.

– Jeg var påvirket og en idiot. Jeg tenkte ikke riktig klart. Det er ingen dypere mening bak. Jeg hadde bare drukket for mye. Jeg har hatt alkoholmisbruk i flere år, forklarte han.

I løpet av rettssaken kom det frem at den 27 år gamle mannen har hatt problemer med alkoholmisbruk siden han var 15 år.

15 år gammel flyttet han til et hjemmelaget skur i Refshaleøen, før har flyttet videre til Ungdomshuset i Dortheavej 61 i nordvestre København. Etter det har han også flyttet til BumZen, hvor han få meter lengre ned gaten fra kollektivet begikk bilbrannene.

Bilbranner slår rekord

Saken fra Baldersgade følger en trend hvor flere og flere bilbranner finner sted i Danmark. Spesielt København og Århus påvirkes av trenden med bilbranner.

I løpet av de første ni månedene av 2019 har det vært registrert totalt 648 branner.

Under de tre årene som politiet har overvåket bilbranner har nivået svingt fra 487 bilbranner i 2016 til 626 i 2017 og 562 i 2018. Tallene er dog ganske usikre da det kan være vanskelig å avgjøre om bilbrannene er påsatt eller ikke.