Hjem Nyheter Europa Viktor Orban erklærer unntakstilstand

Viktor Orban erklærer unntakstilstand

0

UNGARN Ungarns statsminister Viktor Orban har erklært unntakstilstand med virkning fra midnatt. Statsministerens første tiltak legges fram onsdag.

Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: European People’s PartyCC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Ungarns statsminister Viktor Orban har erklært unntakstilstand i landet. Unntakstilstanden ble erklært bare timer etter at det ungarske parlamentet stemte gjennom en lov som ga statsministeren denne muligheten i krise- og krigstid, skriver RT.

Fra midnatt natt til onsdag vil unntakstilstanden gjelde og onsdag ventes Orban å kunngjøre hvilke tiltak som skal iverksettes.

I en TV-tale forklarte Orban bakgrunnen for unntakstilstanden:

– For å beskytte Ungarns nasjonale sikkerhetsinteresser, for å sikre at vi holder oss utenfor krigen og for å beskytte ungarske familier, trenger regjeringen handlingsrom og evne til å handle umiddelbart.

Da Orban ble sverget inn for sin tredje periode som statsminister i forrige uke, rettet han skarp kritikk mot EU og Vestens håndtering av krigen i Ukraina.

Han malte også opp et dystert bilde av Europas fremtid der «det kommende tiåret vil være et år med fare, usikkerhet og krig», men lovet blant annet å fortsette å kjempe mot folkeutbyttet, samt opprettholde relasjoner til Russland.