Hjem Nyheter Norge 1 600 år gammel runestein oppdaget i Rakkestad

1 600 år gammel runestein oppdaget i Rakkestad

5

HISTORIE En 1 600 år gammel runestein har blitt oppdaget i Rakkestad. Steinen kan gi ny kunnskap om urnordiske språk.

En runestein fra 400-tallet har blitt oppdaget i Rakkestad. Steinen, som har vært del av en trapp og etter rivingen av bygningen brukt som en benk, kan gi ny kunnskap om urnordiske språk.

Det hele ble oppdaget da Olav Schie, som sammen med sin kone Randi har hatt steinen hjemme på gården, forrige høst la merke til noen underlige streker på steinens overside. Olav tok dette opp med sin nabo, som rengjorde delen av steinen hvor strekene var og tok noen bilder. Bildene ble sendt til lokalavisen, hvilket førte til at en forskergruppe fra Kulturhistorisk museum reiste til Rakkestad og skannet steinens overside.

Forskerne kunne senere konstatere at det var en ekte runestein som var blitt funnet. Tegnene som ble skannet inn fra steinens overside betyr ifølge forskerne «Lu iralaR raskaR runuR», hvilket betyr «Hogg runer, dyktige runemester». Det er ifølge forskerne første gang man støter på ordet «dyktig» i en inskripsjon fra urnordisk tid.

På tirsdag var forskerne tilbake for å snu på steinen og skanne inn siden som var vendt ned. Også på denne siden finnes en inskripsjon, som nå skal oversettes og analyseres.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Rakel Strandberg
Rakel Strandberg
3 år siden

Fantastisk:-) Blir intressant å se hva mer der står på steinen. Håper det blir oppdatert her på frihetskamp

Roar
Roar
3 år siden

Spennende!

Håkon Schie
Håkon Schie
3 år siden

Så spennende! 😀

Andreas Haglund Arnesen
Andreas Haglund Arnesen
3 år siden

Alltid kult når man finner nye runesteiner og helleristninger, skal bli veldig interessant og se hva mer de finner.

trackback
3 år siden

[…] artikler: 1 600 år gammel runestein oppdaget i Rakkestad Myteomspunnet militærbase fra vikingtiden funnet i Tyskland Historisk vikingskatt funnet i Danmark […]