Hjem Nyheter Varg Vikernes klassifisert som en trussel mot Ukraina

Varg Vikernes klassifisert som en trussel mot Ukraina

UKRAINA Varg Vikernes har blitt uthengt som en trussel mot Ukraina av velkjent og statsstøttet uthengingsside som kartlegger pro-russiske individer i Ukraina og utenlands.

Den norske black metal-profilen og influenseren Varg Vikernes har bodd mange år i Frankrike. Til tross for dette mener en ukrainsk NGO at han hører hjemme på deres uthengningsnettside som lister opp trusler mot «Ukrainas nasjonale sikkerhet, fred, menneskelighet og internasjonal lov».

Det er den statsstøttede NGOen Myrotvorets («fredsskaper» på ukrainsk) som ser ut til å ha satt Vikernes på listen sin allerede i juni i fjor, og som nå har vakt oppsikt på Twitter på grunn av den pågående krigen i Ukraina.

Varg vikernes being officially declared national enemy of the Ukrainian regime is probably the funniest thing to read today. pic.twitter.com/0EiNNN3lgf— UkraineMaps (@MapsUkraine) March 21, 2022

Ifølge Myrotvorets har Vikernes spredt «anti-ukrainsk propaganda» og gjort seg skyldig i å «fornekte russisk aggresjon». På Twitter løfter brukerne i stedet frem at Vikernes i et slettet innlegg belyser at det er folk som George Soros som står bak krigen og «gnir seg i hendene» når ukrainere og russere dreper hverandre, og at Vikernes selv tilhører de som ser krigen som en uheldig broderkrig. Vikernes har også skrevet at «NWO» (New World Order) ønsker å ødelegge Russland og andre land som står i veien for deres planer:

Myrotvorets ledes av en mann som tidligere jobbet for den ukrainske etterretningstjenesten SBU og ble grunnlagt av en pro-ukrainsk aktivist og politiker ved navn George Tuka. Etter lanseringen av nettsiden har Tuka i en periode blitt utnevnt av den ukrainske regjeringen til å være ansvarlig for reintegreringen av de, ifølge Ukraina, midlertidig okkuperte områdene i Donbass. I det arbeidet har Myrotvorets vært et verktøy for å peke ut pro-russiske elementer overfor politiet og etterretningstjenesten, som man kan se på deres nettsider.

En høytstående rådgiver i innenriksdepartementet har også hevdet å være initiativtaker til prosjektet, som har blitt kritisert for å henge ut og oppmuntre til forfølgelse av journalister. Særskilt en hendelse der Myrotvorets hang ut adresser til en politiker og en forfatter som begge senere kom til å bli drept like etterpå, har vakt kritikk.