Hjem Nyheter Norge Somaliere med best livskvalitet av innvandrergruppene i Norge

Somaliere med best livskvalitet av innvandrergruppene i Norge

INNVANDRING De mest fornøyde innvandrerne i Norge, av tolv utvalgte nasjoner, viser seg å være somaliere. Dette er konklusjonen av en undersøkelse gjennomført av SSB. Det som ble målt er den subjektive oppfattelsen av livskvalitet og nivået av denne.

Foto: Bård Løken

Overraskende for de fleste kom altså somaliere ut som den innvandrergruppen med oppgitt best livskvalitet i Norge. På en skala fra en til ti oppgir somaliere i gjennomsnitt en livskvalitet på 8,8. Dette overrasker forskeren av flere grunner: somaliere er gruppen som er dårligst integrert, de har generelt lav utdanning, dårlig økonomi, lav arbeidsdeltakelse (blant kvinner den laveste i befolkningen), og de lever segregert med få kontaktpunkter med det norske samfunnet. Forskerne selv, paradoksalt vil man sikkert si og noe motvillig må man gå ut ifra, peker imidlertid på at dette nettopp er noen av suksesspunktene: lav utdanning og sterk tilhørighet til hjemlandet (les: tilsvarende lav tilhørighet til Norge).

– Det er tvert imot slik at de som har lavest utdanning er mest tilfredse, sier forsker Anders Barstad i SSB.

Selv om bildet er sammensatt kan man likevel fremholde at oppskriften for bra livskvalitet synes å være: hold deg til dine egne, oppretthold din opprinnelige identitet og kultur og selvsegregering.