Hjem Historie Dagens historiske Albert Speer – Det tredje rikets arkitekt

Albert Speer – Det tredje rikets arkitekt

4

HISTORIE Den 19. mars 1905 ble Albert Speer, mest kjent for sine bidrag til Det tredje rikets imponerende arkitektur, født. Speer presterte også stort i løpet av sin tid som rustningsminister.

Speer-2_ny

Albert Speer ble født i Mannheim den 19. mars 1905. Familien Speer levde under, for den tiden, gode forhold. Faren var en fremgangsrik arkitekt i hjembyen, og moren var datter til en rik næringsdrivende med aner etter den keiserlige feltmarskalken von Pappenheim.

Da det var tid for å velge retning på studiene valgte Albert samme vei som sin far og farfar, arkitektur. Han begynte å studere ved universitetet i Karlsruhe i 1923. De to kommende årene flyttet Albert studiene til det mer prestisjefylte universitetet i München, og så til Berlins tekniske universitet.

Sommeren 1927 ble Albert Speer uteksaminert som arkitekt fra universitetet i Berlin. Han begynte å arbeide med en gang etter eksamen, som assistent til sin lærer Heinrich Tessenow. Året etter eksamenen giftet Albert seg med sin store kjærlighet Margarete Weber. Paret fikk seks barn.

Sitt første møte med nasjonalsosialismen fikk Albert Speer tidlig på trettitallet, da han besøkte et partimøte som ble holdt i Berlin. På møtet så han Adolf Hitler for første gang, og ble meget imponert av Hitlers opptreden. Noen måneder etter møtet meldte Albert Speer seg inn i Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (NSDAP).

Sin første jobb som arkitekt i partiets tjeneste kom sommeren 1932 da han var i Berlin for å hjelpe til med arbeidet frem mot riksdagsvalget. Partikontoret i Berlin trengte å renoveres, og Joseph Goebbels ble anbefalt å bruke den unge arkitekten til jobben.

Etter at NSDAP vant riksdagsvalget i 1933 kom arbeidsoppgavene for partiet og staten tettere. Speer fikk blant annet renovere propaganda-departementets kontor og utforme arkitekturen for partidagene i 1933. Under det siste oppdraget traff Speer Adolf Hitler personlig for første gang.

Kontakten med Hitler ble intensivert etter dette første møtet, da Speer fikk flere og flere jobber i statens tjeneste. Lederen ble imponert av den unge arkitektens talenter, og de utviklet snart et personlig vennskap og gjensidig respekt.

Albert Speer sammen med Adolf Hitler og Arno Breker ved et besøk i Paris.
Albert Speer sammen med Adolf Hitler og Arno Breker ved et besøk i Paris.

I 1934 ble Speer utnevnt til partiets sjefs-arkitekt, og han fikk stilling som sjef for statens byggvesen. Speers første oppdrag i den nye stillingen var å tegne Zeppelinfeltet – en utvidelse av partiets samlingsområde i Nürnberg. Zeppelinfeltet ble vist for første gang for almenheten i Leni Riefenstahls film Viljens Triumf.

Zeppelinfeltet.
Zeppelinfeltet.
Oversiktsbilde av Zeppelinfeltet.
Oversiktsbilde av Zeppelinfeltet.

Albert Speer tok også en del i arkitekturen rundt de olympiske lekene i Berlin. For tegningene sine til verdensutstillingen i 1937 i Paris vant Albert Speer gullmedalje. Samme år ble Speer utnevnt til hovedstadens bygningsinspektør, en posisjon som tilsvarer statssekretær og svarte direkte til lederen selv.

I 1937 fikk Speer i oppdrag å fullstendig tegne om rikets hovedstad. Prosjektet har i ettertid blitt kalt «Welthauptstadt Germania», eller bare «Germania» (uttrykket kommer fra Speers egen biografi). Prosjektet ble begynt allerede året etter, og pågikk frem til krigens slutt.

Albert Speer og Adolf Hilter ved modellen av «Germania»
Albert Speer og Adolf Hilter ved modellen av «Germania»
«Germania»
«Germania»
«Germania»
«Germania»

I 1938 fikk Speer i oppdrag å tegne det nye Rikskanselliet. Etter krigsutbruddet i september 1939 ble Speers arbeidsoppgaver forandret, og mye av hans jobb kom til å ha med den tyske krigsindustrien å gjøre. I februar 1942 ble Speer også utnevnt til rustningsminister, siden forgjengeren Fritz Todt døde i en flystyrt.

Det nye rikskanselliet.
Det nye rikskanselliet.

Til tross for de alliertes økende terrorbombinger av landet så Albert Speer, i årene som rustningsminister, til at produksjonen av krigsmateriell økte kraftig helt frem til de siste månedene av krigen. Tysklands høyeste produksjon av for eksempel stridsvogner var i 1944 da nærmere 19 000 stridsvogner ble produsert, sammenlignet med drøye 11 000 året før.

Albert Speer på besøk hos en stridsvognfabrikk.
Albert Speer på besøk hos en stridsvognfabrikk.

Speers usedvanlige organisasjonsevner gjorde de alliertes bombinger av industriområder mer eller mindre betydningsløse.

Albert Speer på et besøk ved krigsindustrien.
Albert Speer på et besøk ved krigsindustrien.

I de siste månedene av krigen saboterte Albert Speer ordrene som fantes om å ødelegge viktig krigsindustri og krigsmateriell slik at disse ikke skulle falle i fiendenes hender. Han innrømmet sin ordrenekt til lederen da de to traff hverandre for siste gang i april 1945. I Adolf Hitlers politiske testament er Albert Speer strøket grunnet denne ordrenekten.

Albert Speer ble tatt til fange av britiske tropper den 24. mai 1945 for å stille ham for retten sammen med andre nasjonalsosialistiske representanter. Speer ble tiltalt i Nürnberg på fire punkter. Han ble felt på to av punktene og dømt til 20 år fengsel.

Etter at han ble løslatt i 1966 levde Albert Speer et liv i stillhet. Han stilte opp på et stort antall intervjuer med journalister. Ved 76-års alderen gikk Albert Speer bort i London der han skulle være med i et BBC-program om krigsårene.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Halvor (Raknes)
Halvor (Raknes)
4 år siden

Denne artikkelen forteller ingenting om Speers forhold til nasjonalsosialismen, og det har jeg nå kommet til å forstå er det ene viktige vi bør forstå omkring ham. Speer var ikke politisk bevisst på noe tidspunkt. Han tilknyttet seg tidlig NSDAP, men det var pga. Hitlers karisma. Han leste aldri ‘Min Kamp’ eller Rosenbergs ideologiske tekster. På slutten tok han sterkere og sterkere avstand fra den bevegelsen han hadde vært med i. Under Nürnberg-rettssaken sto han i en særstilling der han mente det var riktig av han og resten av ledelsen ble stilt til ansvar for alt det forferdelige som hadde… Les mer »

Rogaland
Rogaland
Svar til  Halvor (Raknes)
4 år siden

Stang-ut Arno!
Du kjenner tydeligvis ikke til Adolf Hitler, eller ekte historie.

Alle hyllet naturligvis føreren!
https://www.youtube.com/watch?v=AGOdv_aqXPA

trackback
4 år siden

[…] Han måtte likevel sitte lenge i Spandau-fengselet, samtidig med (men adskilt fra) Rudolf Hess, Albert Speer, Erich Raeder, Walther Funk, Karl Dönitz og Konstantin von […]

trackback
3 år siden

[…] startet med at Albert Speer utlyste en konkurranse til elleve velkjente arkitekter om å lage et egnet design for anlegget. […]