Hjem Historie Dagens historiske Beleiringen av Ruby Ridge

Beleiringen av Ruby Ridge

1

HISTORIE Den 21. august 1992 startet føderale politistyrker beleiringen av familien Weavers hjem i Ruby Ridge i nordvestre USA.

640px-ruby-ridge

Randy Weaver ble født den 3. januar 1948 i Iowa hvor han også vokste opp. I 1968, da Vietnamkrigen startet, sluttet Weaver på college for å verve seg til hæren. Weaver ble stasjonert ved Fort Bragg i North Carolina og tjenestegjorde der i tre år før han forlot hæren i oktober 1971.

I november 1971 giftet Randy seg med sin kone Vicki Weaver, og de fikk fire barn sammen: Sara, Samuel, Rachel, og Elishiba.

Vicki Weaver med sine barn.
Vicki Weaver med sine barn.

Weaver-paret var meget religiøse, spesielt ettersom Vicki med tiden ble overbevist om at endetiden var nær. Vicki fikk dog en visjon hvor hun så at hennes familie kunne overleve apokalypsen i et avsidesliggende område. Dette var en av grunnene til at familien i 1983 flyttet til Ruby Ridge i nordre Idaho. Paret kjøpte land, bygde en hytte, skaffet dyr og Vicki begynte å hjemmeundervise barna.

Randy og Vicki ble så kjent med personer der som var medlemmer av den identitetskristne organisasjonen Aryan Nations og familien deltok også på noen av organisasjonens møter. Det var også gjennom Aryan Nations at de i 1986 kom i kontakt med infiltratøren Kenneth Faderley som jobbet for Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF). I 1989 solgte Randy to gevær til Faderley. Myndighetene mente at geværene de hadde blitt solgt hadde blitt modifisert på en ulovlig måte, mens Randy Weaver har påstått at de ble modifisert av myndighetene etter at han solgte dem til Faderley.

ATF forsøkte uansett samme år å utpresse Randy Weaver til å hjelpe myndighetene med infiltrasjonen av Aryan Nations, men Weaver nektet å stille opp på dette og Faderleys overordnede ba ham bryte kontakten med Weaver. Et nytt utpressingsforsøk mot Randy Weaver ble gjort i 1991, men også dette mislyktes, og han ble tiltalt istedet. Weaver møtte imidlertid ikke opp til domstolsforhandlingene da retten hadde sendt en tilkallelse til ham med feil dato, hvilket førte til at det ble utstedt en ordre om at han skulle arresteres – til tross for at det var alment kjent at han hadde fått feil dato. Dette fikk familien Weaver til å innse at de ikke ville få en rettferdig rettssak, og de valgte å isolere seg i hytten sin ved Ruby Ridge.

Myndighetene startet derfor omfattende overvåkning av familien, og etter en hetskampanje i media ble det blant annet spilt inn 100 timer med overvåkningsmateriell med hjelp av soldrevne overvåkingskameraer.

Beleiringen

Den 21. august 1992 gav flere tungt bevæpnede agenter seg inn på Weavers mark for å rekognosere på familien og deres hytte. Agentene hadde ordre om å unngå all kontakt med familien, hvilket de ikke maktet.

Akkurat hva som skjedde er uvisst, men det er klart at en av familiens hunder – som het Striker – støtte på agentene da de begynte å ta seg tilbake. Hunden ble skutt av agentene og en skuttutveksling brøt ut mellom agentene og Samuel Weaver og Kevin Harris, en venn av familien som på dette tidspunktet bodde hos dem. Under skuttutvekslingen skjøt Harris ihjel en av agentene mens Samuel, som da bare var 14 år gammel, først ble skutt i armen og deretter i ryggen, sannsynligvis mens han og Harris retirerte.

Dagen etter mobiliserte regimet 400 føderale agenter til Ruby Ridge. Direktiv om at alle bevæpnede voksne menn skulle skytes ble informert til agentene, hvilket strider mot de vanlige rutinene som sier at agenter bare skal skyte i selvforsvar mot personer som man har identifisert seg som agent for.

Da Randy Weaver samme dag gikk ut til et skjul for å se til sin døde sønn som familien hadde lagt der ble han skutt i skulderen av en krypskytter. Han hadde siktet for å drepe ham og skjøt så et nytt skutt mot Kevin Harris. Det andre skuddet bommet på Harris og traff istedet Vicki Weaver i hodet. Hun døde med parets yngste datter, som bare var 10 måneder gammel, i sin favn. Heldigvis kom datteren uskadet fra det.

Først etter disse hendelsene presenterte myndighetene seg for familien ved å sende frem en robot. Så fulgte 10 dager uten noen hendelser mens begge sider ventet på motpartens neste trekk. Myndighetene hevdet i etterkant at det drøyde så lenge før de først oppdaget at Samuel Weaver hadde blitt skutt og senere også at Vicki Weaver hadde blitt skutt, hvilket var grunnen til at de ikke tok hensyn til disse omstendighetene.

Først da sivilpersonen Bo Gritz kom til stedet for å megle mellom Randy Weaver og myndighetene ble situasjonen løst og Randy Weaver gav opp. Beleiringen var nå over etter 11 dager.

Etterspill

Randy Weaver ble frifunnet fra alle mistanker i sammenheng med selve beleiringen og ble bare dømt for å ikke ha dukket opp i retten. I ettertid fikk familien 3,1 millioner dollar i erstatning fra staten.

Hendelsene ved Ruby Ridge var en av sakene som fikk begeret til å renne over for Timothy McVeigh, som i 1995 bombet en bygning som blant annet ble brukt som kontor av FBI og ATF.

I 1996 ble det spilt inn en miniserie om hendelsene ved Ruby Ridge. Det finnes også flere dokumentarer om beleiringen, blant annet en hvor Randy Weaver sier følgende: «You know the word ‘racist’ is a good word in itself, it means pride of your race.» Første delen av denne dokumentaren kan ses nedenfor:

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
trackback
4 år siden

[…] låt er hentet fra albumet We Speak The Truth fra 2004 og handler om beleiringen av Ruby Ridge, der en uskyldig hvit familie fikk deres avsidesliggende hjem beleiret av amerikanske føderale […]