Hjem Nyheter De forente arabiske emirater fryser kjøp av israelske våpen

De forente arabiske emirater fryser kjøp av israelske våpen

0

MIDTØSTEN De forente arabiske emirater har fryst en avtale om kjøp av israelske våpen på grunn av Israels interne politiske ustabilitet.

Illustrasjonsbilde. Foto: Óglaigh na hÉireann via Flickr.com, (CC BY 2.0).

De forente arabiske emirater har besluttet å fryse et militært kjøp av Israel, ifølge Haaretz. Grunnlaget for avgjørelsen skal være den pågående interne politiske uroen i Israel, der den nylig gjenvalgte Benjamin Netanyahu møter stor motstand for øyeblikket over reformer som søker å innskrenke makten til Israels høyesterett.

Nye handlinger og utspill fra Netanyahus ministre skal også ha hatt en effekt på beslutningen, deriblant Itamar Ben-Gvirs bestigning av Tempelhøyden foran Al-Aqsa-moskeen (hvilket ble betraktet som en provokasjon rettet mot arabere) og Bezalel Smotrichs uttalelse om at den palestinske landsbyen Hawara, hvilket har blitt utsatt for angrep av Israelske settlere nylig, burde «utslettes».

Våpenhandelen gjaldt avanserte israelske luftvernsystemer, og var den første av sitt slag siden Israel og emiratene signerte Abrahamavtalene i 2020, hvis mål var å normalisere de diplomatiske forbindelse mellom flere muslimske land og Israel, mediert av USA. Avtalen ble betraktet som en nøkkelseier av den daværende presidenten Donald Trump, og hans jødiske svigersønn Jared Kushner skal ha hatt en sentral rolle i å forhandle fram den endelige avtalen.

Frysningen av avtalen kommer i etterkant av nyheten om at Iran og Saudi-Arabia vil reetablere diplomatiske forbindelser i en avtale forhandlet fram av Kina, hvilket har enorme implikasjoner for geopolitikken i Midtøsten og kan true israelsk-amerikansk dominans.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg