Hjem Nyheter Norden Deltakron – den nye koronavarianten

Deltakron – den nye koronavarianten

KORONA En rekombinert dyrkbar variant av SARS-cov-2 har nå oppstått, ifølge forskere. Sykdomsvariantene delta og omikron skal ha blitt blandet og byttet deler av sitt genmateriale.

Foto: Holger.Ellgard (CC BY-SA 4.0).

Om utviklingen av Ukrainakrisen skulle gå inn i en ny fase, som ikke lenger like akutt påkaller medias oppmerksomhet, står en ny form for korona klar til å tre frem i rampelyset.

Covid-variantene delta og omikron oppgis nemlig å ha forent seg og resultatet skal ha blitt den helt nye varianten deltakron.

– Den finnes sannsynligvis allerede i Sverige. Vi vet ingenting om den enda, hvor smittsom den er eller om det er en variant som kan konkurrere ut omikron, kommenterer professor og vaksineforsker ved Karolinska Institutet Matti Sällberg, i Aftonbladet og fortsetter:

– Det er så vidt jeg vet første gang som en rekombinert variant av SARS-cov-2 som kan dyrkes har blitt identifisert. En rekombinasjon er ikke en mutasjon slik som alfa, delta og omikron, sier professoren, som forklarer at to koronavarianter denne gangen har byttet deler av arvemassen med hverandre:

– Tidligere har det vært en variant som har blitt spredt og deretter har en annen variant tatt over. Forskjellen denne gangen er at to varianter har blandet seg og byttet deler av arvemassen med hverandre, altså blitt rekombinert, og blitt en helt ny.

Denne typen kombinasjon er resultatet av at to varianter på samme tid har infektert samme celle og Matti Sällberg ser et opphav til den nye varianten i det faktum at delta og omikron beitet i omtrent samme tidsperiode.

Viss spredning av deltakron oppgis ha funnet sted i Frankrike, USA, Nederland, Storbritannia og Danmark.

– Finnes den i Danmark så finnes den med største sannsynlighet i Sverige. Når en variant finnes er den allerede spredt, den har sikkert blitt spredt i en måned, sannsynligvis ved reising. Man holder nok på å sekvensere for å oppdage varianten også i Sverige, sier Sällberg, som ikke mener å kunne uttale seg om den nye variantens tilstand i fremtiden.

«Det eneste som kan spås er problem i land med lav vaksinasjonsgrad»

– Vi vet ingenting om den enda, hvor smittsom den er eller om det er en variant som kan konkurrere ut omikron. Det kan ikke utelukkes at deltakron skulle kunne gi verre sykdom, men vi har ingen indikasjoner på det nå. Ettersom det enda bare finnes fåtall identifiserte, finnes det ikke tilstrekkelig data for å analysere variantens styrkegrad eller hvor godt vaksinen beskytter mot den, sier Matti Sällberg.

Samtidig mener professoren å ha dekning for å kunne spå fremtidige «problemer i land med lav vaksinasjonsdekning».

Soumya Swaminathan, sjefforsker ved WHO skrev tidligere i uken om den nye varianten på Twitter:

Vi vet at rekombinasjoner kan skje både hos dyr og mennesker når flere varianter av SARS-cov-2 sirkulerer samtidig. Vi må vente på flere analyser for å kunne faststille egenskapene hos viruset. Det er viktig å sekvensere, analysere og raske data når vi håndterer denne pandemien.

Lawrence Young, professor og virolog ved University of Warwick, kommenterer i The Guardian at han deler WHOs vurdering av den nye korona-varianten. Han sier videre:

– Vi må holde et øye på oppførselen hos denne varianten når det gjelder dens smittsomhet og hvor godt vaksinen beskytter mot den. Derfor er det viktig å forsterke analyser og sekvenseringen for å overvåke den nye varianten.