Hjem Artikler Donald Trump tapte fordi han svek hvite amerikanere

Donald Trump tapte fordi han svek hvite amerikanere

USA Den tidligere republikanske politikeren James Allsup deler sitt syn på hvorfor Donald Trump ser ut til å ha tapt gjenvalget.

Bilde: Associated Press

Resultatet av presidentvalget i 2020 er fullstendig omvendt fra Van Jones sin berømte “Whitelash“-beskrivelse av valget i 2016. Etter årevis med nøye studier av hvite amerikaneres valgvaner – og øvelser på ungarere – Arthur J. Finkelstein og Donald Trump konkluderte korrekt at å appellere til USAs lenge ignorerte “glemte” (hvite) menn var nøkkelen til en republikansk seier i 2016.

I løpet av hele sitt presidentskap brøt han gang på gang sine løfter til den hvite arbeiderklassen som brakte ham seieren i 2016. Og det ser ut til, i skrivende stund, at denne beslutningen har kostet ham gjenvalget.

Mye har blitt sagt om potensialet for valgfusk i flere svingstater. En viss grad av svindel har nesten helt sikker funnet sted – men ansvaret for denne svindelen faller på Trumps skuldre. Til syvende og sist var det han som hevdet at 1,8 millioner falske stemmer ble levert i 2016 – og deretter personlig oppløste Kris Kobachs dårlig finansierte kommisjon for å sikre mot valgfusk før den kunne produsere noen resultater.

Dessuten er Trump ansvarlig for å ikke nominere Kobach til sjef for det amerikanske sikkerhetsdepartementet, en posisjon hvor han ville ha vært i stand til å dirigere føderale ressurser til å sikre integriteten til valget i 2020. Istedet nektet Trump å gi sin støtteerklæring til Kobachs senatorkampanje år 2020 i Kansas.

Når det er sagt – og selv om Trump vinner til slutt gjennom en juridisk avgjørelse, så kommer ikke dette valget til å bli så tett på grunn av valgfusk.

Trump ville ha vunnet med en enda større margin enn han gjorde i 2016 hvis han simpelthen hadde holdt løftene til sin hvite, arbeiderklasse-base.

Valgdagsmålinger viser dette klart. Data samlet av CNN viser at mellom 2016 og 2020 gikk Trump frem blant alle demografiske og kjønnsgrupper, med unntak av hvite menn.

Foto: CNN

I sin økonomiske retorikk før COVID understreket Trump-administrasjonen “lav-svart” og “lav-latinamerikansk” arbeidsledighet. Muligens var Trumps lovgivende kronprestasjon, “The First Step Act”, en gavepakke til voldelige svarte og latinamerikanske kriminelle og jødiske svindlere.

Listen med feilgrep og forræderi overlapper med hver eneste sak som betydde noe for Trumps hvite base i 2016: fra å beskytte “Purdue Pharma” [det farmasøytiske selskapet hovedansvarlig for opioid-epidemien i USA som særlig har affisert hvite amerikanere, red. anm.] fra lovforfølgelse, det dramatiske fallet i deporteringen av ulovlige innvandrere, Trumps omfavnelse av svarte kriminelle som tjente som gnisten for nasjonale opptøyer, en fullstendig mangel på evne til å slå ned på vold fra Antifa, og så videre.

Foto: Pew Research

Hvite menn – ryggraden til Trumps velgere i 2016 – har blitt fullstendig forlatt av Trumps administrasjon. Som Hunter Wallace skrev i Occidental Dissent: “Donald Trump tok hvite menn for gitt og betalte prisen”.

Trumps støtte kollapset langs klasselinjer også. Valgsdagsmålinger fra The New York Times viser at Biden slo Trump med 13 prosentpoeng blant velgere som tjener mellom 50 000 og 99 000 dollar i året, med andre ord, arbeiderklassen.

Den enste inntekts-demografien som Trump vant var den øvre middelklassen, de som tjener mellom 100 000 og 199 000 dollar i året.

Foto: Dissident-Mag.com.

Denne klasseskillen gir god mening i lys av Trump-administrasjonens behandling av coronavirus-støtte. I stedet for å forlenge støtten til de som hadde mistet inntekt pga. corona-relatere nedstengelser, så valgte Trumps administrasjon å la støttetiltakene bortfalle, mens republikanerne sverget å stanse enhver forlengning av støttetiltakene “over [deres] lik”.

Medlemmene av den øvre middelklassen har oftere stillinger hvor man kan arbeide hjemmefra, i motsetning til arbeiderklassen, og følte dermed enn mindre effekt av corona-relaterte nedstengelser og avbrudd av arbeid.

Dette valget vil være subjektet for utallige obduksjoner og analyser de kommende ukene. Det vil blir gjort en enorm innsats for å styre samtalen vekk fra å faktisk forstå hva som skjedde, og mot en ny sesong av juridisk drama og politiske intriger.

Sannheten om hvorfor Trump tapte er viktig. Det handlet ikke om postsendte valgsedler, demokrat-kontrollerte byer eller døde velgere – selv om denne sedvanlige demokratiske valgfusken neppe hjalp. Trump tapte fordi hans administrasjon og kampanje vendte ryggen til de hvite velgerne som fikk ham valgt i første omgang – og, viktigst av alt, vi gjennomskuet løgnen og falt ikke for den enda en gang.

/James Allsup