Hjem Nyheter Norge Europarådet gir Norge rasisme-kritikk – krever tiltak

Europarådet gir Norge rasisme-kritikk – krever tiltak

0

 EUROPA/NORGE  Europarådets antirasismekommisjon gir Norge både ros og ris i sin seneste rapport. Blant annet mener man Norge bør forby holocaust-fornektelse og systematisk overvåke rasister på internett, samt innføre særbehandlingstiltak for innvandrere og LHBT-personer.

59697603_council_europe_chamber_g-e1424790000396-640x334

Den europeiske kommisjonen mot rasisme og intoleranse (ECRI) publiserte tirsdag sin rapport om Norge. I rapporten gir kommisjonen Norge ros for blant annet den grunnlovsfestede retten til likebehandling, men kritiserer Norges behandling av «rasistiske ytringer på internett». I tillegg skal de være bekymret over at innvandrere får mangelfull hjelp med utdanning og jobb.

«Positivt»

Som positivt trekker kommisjonen frem at journalister og politikere har sluttet å ytre «provoserende retorikk» mot innvandring. I rapporten får Norge også ros for å ha en «handlingsplan for økt livskvalitet for LHBT-personer» (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), som man mener har gitt gode resultater. Også særbehandlingstiltak som gjør det lettere for innvandrerbarn å få barnehage- og skoleplasser, skal være positivt.

«Negativt»

Som negativt trekker rapporten frem «hatefulle og rasistiske ytringer på internett» spesielt. Det nevnes også at det skal ha dukket opp «fremmedfiendtlige elementer» i den offentlige debatten sommeren 2012. At Norge ikke har kriminalisert «holocaust-fornektelse» eller «deltagelse i rasismefremmende grupper», skal også være negativt. ECRI anser det også som dårlig at Norge ikke systematisk overvåker «rasistiske uttrykk» på internett.

Krever tiltak

Kommisjonen har tatt frem en rekke tiltak de mener Norge bør implementere umiddelbart, og som de vil følge opp om rundt to år. Dette er blant annet etableringen av et system for å overvåke og registrere «rasistiske og homo-/transfobiske hendelser», samt hvordan dette behandles av rettsvesenet. I tillegg mener de at personer som er ofre for slik kriminalitet bør få fri rettshjelp. ECRI vil også at Norge skal gi enda bedre hjelp til utdanning og jobb til innvandrere, samt styrke «bevisstheten om transpersoner».

Kilde:
Norge får rasisme-refs
Grunn til bekymring for rasisme i Norge

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg