Hjem Nyheter Facebook slår til mot Antifa – sensurerer tusentalls

Facebook slår til mot Antifa – sensurerer tusentalls

0

YTRINGSFRIHET I ett forsøk på å få bort materiale som oppfordrer til opptøyer har Facebook fjernet tusenvis av grupper, sider og hashtags. I en uttalelse skriver Facebook at mange av disse har koblinger til Antifa.

Foto: CC public domain

Nasjonale, innvandringskritiske og til og med konservative har den siste tiden blitt stadig mer sensurert på Facebook. Samtidig har for eksempel venstreekstreme, hvis kjernevirksomhet de facto er kriminell, fått herje fritt på Facebooks plattformer.

Nå ser det ut som om Facebook har slått til mot ett stort antall venstreekstreme voldsgrupper også. Men det virker ikke til å være den illegale håndteringen av persondata i Europa, eller trusler og vold mot privatpersoner som er anledningen til Facebooks agerende. Istedet virker det som at det handler om Antifas opptøyer i USA, hvilket man mener utgjør en trussel mot den allmenne orden.

I en uttalelse skriver Facebook:

Idag har vi tatt grep mot Facebooksider, grupper og Instagramkontoer med kobling til anarkistgrupper offline som støtter voldsomheter i forbindelse med protester, USA-baserte militante organisasjoner og QAnon.

Videre skriver Facebook at «for militante organisasjoner som oppfordrer til opprør, inklusivt noen som kan identifisere seg som Antifa, har vi innledningsvis fjernet over 980 grupper, 520 sider og 160 ads».

QAnon, som også rammes, har ingen koblinger til verken voldsvenstre eller den Soros-sponsede terrororganisasjonen Antifa, men er tilhengere av president Donald Trump, og tror at presidenten motarbeides av den dype staten i så høy grad at han ikke har mulighet til å utføre det han egentlig vil.

Ifølge Facebook er slaget bare en begynnelse av policyforandringer som retter seg mot disse grupper:

Vi har allerede tatt bort innhold som etterspør eller forespråker vold og vi stenger av organisasjoner eller individer som har ett voldsomt formål. Vi har derimot sett voksende bevegelser som ikke direkte organiserer vold, men som har hyllet voldsomme handlinger, vist at de har våpen og antydet at de kommer til å anvende det, eller har individuelle følgere med ett mønster av voldsom oppførsel. Så idag utvider vi vår policy om farlige individer og organisasjoner, for å håndtere organisasjoner og bevegelser som har oppvist en betydelig risiko for den allmenne sikkerheten, men ikke når opp til de strenge kriteriene for å regnes som en farlig organisasjon, og utestenges fra all nærvær på vår plattform.

I uttalelsen skriver Facebook også at de kommer til å tillate at man «viser støtte» for disse gruppene også fortsetningsvis og at formålet snarere er å hindre disse gruppene fra å anvende Facebook og Instagram som ett verktøy til å organisere sine aktiviteter.

Nylig ble både Facebook og Google hardt presset av republikanere i en utspørring i den amerikanske kongressen. De republikanske medlemmene i kongressmøtet mente de ble utsatt for ensidig sensur av IT-gigantene, hvilket man mener gir det Antifa-koblede Demokratene, som ikke har blitt rammet av sensur, ett enormt forsprang i årets amerikanske valg.

Les også:
IT-sjefer hardt presset under utspørring i den amerikanske kongressen
Venstreekstremisme