Hjem Nyheter Europa Forlaget snur: Gir ut Roald Dahl uten endringer

Forlaget snur: Gir ut Roald Dahl uten endringer

3

SENSUR Det britiske forlaget Puffin annonserte tidligere at de skulle gi ut sensurerte utgaver av Roald Dahls barnebøker. Forlaget snur nå og gir også ut den gamle versjonen uten nyspråk.

Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay (offentlig eie).

Det britiske bokforlaget Puffin har fått mye kritikk etter å ha gjort endringer i Roald Dahls bøker. Forlaget annonserer nå at det også vil gi ut versjoner hvor teksten ikke har blitt endret, skriver Nordfront.

Endringene av de klassiske bøkene har fått kritikk fra flere hold, blant annet Storbritannias statsminister og ytringsfrihetsorganisasjonen PEN Amerika.

– Endringene oppleves som ganske umotiverte og følelsesløse. Det er nok mange som lurer på hva forskjellen mellom «enorm» og «fet» er, eller om det største problemet med Oompa-Loompaene er om de er «små menn» eller «små personer», sier Malin Nauwerck, forsker ved Svenska barnboksinstitutet, til SVT.

De gamle bøkene med originalteksten vil gis ut som pocket og blir gitt ut parallelt med de sensurerte utgavene med nyspråk.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Nordboer
Nordboer
24 dager siden

Dette her er strengt talt ikke bra nok. De kommer til å droppe disse andreklasses pocketutgavene så snart saken er glemt og ingen ser.

Trodla Gubben
Trodla Gubben
24 dager siden

«Fet og Stygg» er ærlig og bra formulering, og da istedenfor å gå rundt grøten, og prøve å være såkalt politisk riktig!.

Tom Hauge
Tom Hauge
24 dager siden

Så bra. Ser overraskende veldig logikk bak at de som fremmer mangfold her prøvde å fjerne det fra kulturen. Bare plass til en type menesker i litteraturen? 😅 Og skal protagonistene i historien beskrive antagonisten med positive ord eller nøytrale ord kanskje??? 😅