Hjem Historie Dagens historiske Gösta Hallberg-Cuula – en sann helt

Gösta Hallberg-Cuula – en sann helt

HISTORIE Den 14. april 1942 falt nasjonalsosialisten Gösta Hallberg-Cuula for Norden. Hallberg-Cuula var en sann helt og et symbol for den gamle, men også den kommende, ånden.

640px-hallberg-cuula_ny

79 år har gått siden Gösta Hallberg-Cuula (1912–1942) falt i den finske fortsettelseskrigen. Da Finland ble angrepet av Sovjetunionen, var Hallberg-Cuula propagandasjef for de svenske nasjonalsosialistene. Han hadde et rykte på seg, ikke bare som intellektuell, men også som hengiven gateaktivist. Som frivillig reiste han til Finland og deltok i både vinterkrigen og fortsettelseskrigen. Troppen han ledet, ble kjent for sin stridsdyktighet og sin offervilje.

I dag har begrep som man før i tiden tok mer alvorlig, helt tapt sin verdi. Ifølge politisk korrekt media er for eksempel en fotballspiller en «helt» når han sparker ballen i mål. Dette samtidig som de sanne helters navn forties eller undergraves. Hvor finnes sanne helter i dag? Skulle dagens politikere kunne tenke seg å sloss for vårt folks frihet? Lite sannsynlig. De er mer opptatt av å selge sitt folk og sitt land.

At Hallberg-Cuula er glemt av de fleste – gir et usminket bilde av dagens samfunn: et sykt system som forkaster sin egen arv. I en kommersiell og overfladisk tidsalder oppfattes det kanskje som «foreldet» å hedre Hallberg-Cuulas minne. Men når egoisme og feighet har nådd epidemiske proporsjoner, er behovet for helter som Hallberg-Cuula større enn noensinne. Han var, og forblir, et forbilde uansett hva den ytre flokken «tenker» for øyeblikket.

Les også:

Aktivisme og hedring av falne frihetskjempere
Motstandsbevegelsen hedret Hans-Gösta Pehrsson
Motstandsbevegelsen hedret Gösta Hallberg-Cuula
FILM: Aktivisme i Stockholm til minne for Gösta-Hallberg Cuula
Konfrontasjon i Stockholm
Konfrontasjonen i Stockholm – intervju med en aktivist
FILM: Antirasistene fra konfrontasjonen i Stockholm

Se bilder av Hallberg-Cuula nedenfor:

hallberg-cuula2

hallberg-cuula3

hallberg-cuula4