Hjem Nyheter Norge Her er pil- og buemannen: Småkriminell narkoman som hadde konvertert til islam

Her er pil- og buemannen: Småkriminell narkoman som hadde konvertert til islam

5

KONGSBERG Mannen som mistenkes for å ha drept fem med pil og bue i Kongsberg er etnisk nordboer, men muslimsk konvertitt. Ifølge politiet har de hatt «bekymringer» angående mannens radikalisering.

Espen Andersen Bråthen. Foto: Privat.

Det var i går at en 37 år gammel mann gikk til angrep med pil og bue i Kongsberg. Angrepet pågikk i 34 minutter og endte med fem døde og to skadde.

Politiet sier at de fremdeles utreder motivet, men at terrorvinklingen er en av mulighetene. De tror dog at mannen har handlet på egen hånd.

Ettersom det har fremgått at gjerningsmannen ikke er en ikke-europeer har visse direkte trukket koblinger til Anders Behring Breivik, og på sosiale medier har antirasister triumferende «konstatert» at gjerningsmannen er en «hvit kristen nordmann».

Under en politipressekonferanse på torsdag fremkommer det riktignok at mannen er en 37 år gammel dansk statsborger, med dansk mor og norsk far og oppvokst i Norge. Nylig skal han dog ha konvertert til islam, hvilket også synes å være politiets hovedspor hva gjelder motiv.

Tysk pil- og buefantast uskyldig utpekt

Den ekstremsionistiske Twitterkontoen «Terror Alarm» har identifisert mannen som Rainer Winklarson, noe som dog ikke stemmer. Winklarson synes å være en tysk internettpersonlighet og pil- og buefantast som er blitt kjent gjennom komikk på egen bekostning.

Hvorvidt utpekelsen er en slags meme i samme ånd som gjerningsmann-memene om den amerikanske komikeren Sam Hyde eller bare en uheldig glipp er dog uklart.

Mannens virkelige identitet skal være Espen Andersen Bråthen.

Ble radikalisert etter konvertering

Ifølge politisjef Ole Bredrup Sæverud skal 34-åringen ha blitt radikalisert den siste tiden, noe politiet har kjent til.

– Det har vært bekymringer om radikalisering rundt mannen, sier politisjefen, men legger til at politiet ikke har fått noen bekymringsmeldinger om ham i 2021.

Aktor Ann Irén Svane Mathiassen bekrefter dog for TV2 at Bråthen er kjent for politiet siden tidligere, i flere saker. Hun bekrefter også at mannen har erkjent selve hendelsesforløpet.

Døde etter mislykket politiinngripen

Politiet medgir også at samtlige ofre mest sannsynlig døde etter et første forsøk fra politiet på å gripe inn mot mannen.

Politiet skal også ha besøkt mannen ved minst to tilfeller i fjor. Naboer har fortalt at mannen har oppført seg veldig underlig, og har fektet med sverd og klubber på gården. Ved et politibesøk skal politiet ha hatt opprørsutrustning og skreket til mannen at han skulle komme ut, har en nabo fortalt til VG.

– Han fektet med klubber, pinner og batonger i hagen sin. Jeg så ham der regelmessig på sommeren, men også hele høsten om det ikke var for kaldt, sier den tidligere naboen til VG.

NRK rapporterer også at Bråthen i fjor ble dømt til seks måneders besøksforbud mot familiemedlemmer etter å ha truet dem.

Han er også siden tidligere dømt for blant annet innbrudd og et mindre narkotikalovbrudd.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Gjallarhorn
Gjallarhorn
8 måneder siden

Ettersom han er konvertitt til Islam har han sannsynlig bakgrunn som venstreorientert. Han var vel også inn og ut av psykiatrisk.

Richard Eide
Richard Eide
8 måneder siden

Kan tenke meg at både resett og document smakker med leppene grunnet muligheten å skifte fokus vekk fra de etniske problemene massinvandring forårsaker og heller gå i retning islam.

Selvfølgelig så kan det være en faktor men her har vi altså en individ som sannsynligvis har venstreorienterte holdninger og som har hatt psykiske problemer langt innen konverteringen ifølge det vi vet her og nå.

Ideologi er dermed ikke helt avgjørende.

Roger M
Roger M
8 måneder siden

Kan høre det mumles i alle mediahus rundt om nå; «hvordan skal vi klare å vinkle dette til et nazistangrep».

Breivik som åpenbart var en sionist, beskrev de som nazist.
Ambulansedesperadoen som viste seg å være venstreekstremist, forsøkte de å beskrive som nazist.
Manshaus, en forvirret valp som ikke ble godkjent av Motstandsbevegelsen, forsøkte de å laste Motstandsbevegelsen for.
Alt annet av åpenbar venstreterror holder media tyst om, det passer ikke deres AGENDA.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
8 måneder siden

En konvertitt er antagelig på forhånd forvirret og i «psykisk ubalanse», og blir gjerne oppsatt på å bevise at konverteringen er alvorlig ment ved å utføre «troshandlinger», som mht islam KAN være drap av «vantro». I tillegg er konvertering til islam en ytterst enkel handling, og du bli tatt imot med åpne armer i et «broderskap» av andre troende.

JudasGarSviker
JudasGarSviker
8 måneder siden

Massemorderen: Jeg er muslim!
Media og politkerne: Han er ikke muslim!