Hjem Nyheter Hollandske banker stenger vaksinekritiske organisasjoners bankkontoer

Hollandske banker stenger vaksinekritiske organisasjoners bankkontoer

KORONA Banker i Nederland har begynt å nekte kunder bankkonto om de sprer «desinformasjon» angående covid-vaksinasjoner.

Betalingskort fra banken ING. Foto: 24oranges.nl, (CC BY-SA 2.0).

I Nederland har banker og betalingsselskaper nå begynt å blokkere kontoer for organisasjoner som de tror sprer «desinformasjon» om covid-vaksinering. Alt for å motarbeide «ekstremisme» og «konspirasjonsteorier». Under de siste månedene har minst åtte onlineforetak fått sine kontoer midlertidig inaktiverte eller permanent nedstengte.

De finansielle tjenesteleverandørene som nekter kontotjeneste til organisasjoner med vaksinekritisk agenda, er blant annet ING, Triodos Bank, Rabobank og betalingsplattformen Mollie.

Rabobank, som er den aktøren som er mest ivrig har en egen avdeling for anti-terrorfinansiering, og tydelig anser de at vaksinemotstandere tilhører denne gruppen. En pressetalsmann for banken bekreftet for avisen NRC at man ikke lenger aksepterer kunder som sprer «konspirasjonsteorier og annen bevist desinformasjon» ettersom banken anser at slike handlinger er «skadelige».

Vaksinemotstanderen og evangelisten Jaan Dielman, som når ut til millioner av husholdninger, fikk sin konto i betalingsselskapet Mollie stengt allerede i februar.

Triodos bank nektet antivaksinasjonsgruppen «Viruswaarheid» (virusgalskap) som kunde ettersom gruppen i bankens mening «søkte konfrontasjoner som er imot våre verdier».

Willem Engel, som startet Viruswaarheid i mai 2020, da han måtte stenge foretaket sitt på grunn av koronarestriksjonene, har også fått sine kontoer nedstengte av ING. Engel gikk til søksmål og domstolen ga ham full rett. Det fantes ingen kriminell aktivitet eller pengevasking og kontoene ble åpnet igjen. Men bare i fire måneder. Engel mener at de som har omkommet av covid-19 ikke er flere enn en vanlig influensasesong og at alt handler om korrupsjon.

Utgiveren De Blauwe Tijger ble også nedstengt av ING for «fiendtlighet mot staten, falske nyheter og konspirasjonsteorier». Utgiveren oversatte «Camp of the Saints», en dystopisk novelle om masseimmigrasjon av Jean Raspail i 2016.

Rabobank er derimot den som har stengt ned flest kontoer. De har uttalt seg følgende:

Noen av de mindre ekstremistgruppene kan allerede nå bli tiltalt, de små gruppene som sprenger brannbomber og lignende. Men bak finnes større grupper som sprer radikale ideer. Radobank vil ikke fremme konspirasjonsteorier og desinformasjon.

Uten bankkontoen kan opphavsmannen ikke lenger holde plattformene oppe. Dette har lenge vært noe som banker og betalingsplattformer har drevet med, men da mot fremforalt pro-nasjonale grupper. Den nordiske motstandsbevegelsen har fått sine kontoer nedstengte for lenge siden, men også andre pro-nasjonale har nå fått oppleve samme sak. Og nå går man videre til vaksinasjonskritikere. Hvilke blir de neste gruppene?