Hjem Nyheter Ingen rettssak om kryptojødens donasjoner til toppolitikere

Ingen rettssak om kryptojødens donasjoner til toppolitikere

KORRUPSJON Den jødiske kryptosvindleren Sam Bankman-Fried slipper å gå gjennom en ny rettssak der han er tiltalt for å ha donert stjålet kryptovaluta til blant andre Joe Biden. Ifølge aktor er det i «allmennhetens interesse» å forhindre en ny rettssak.

Sam Bankman-Fried under MIT Bitcoin Expo 2022. Foto: MIT Bitcoin Club (CC-BY 3.0).

Jøden Sam Bankman-Fried ble i november dømt for en rekke bedragerier knyttet til kryptobørsen FTX, som han brukte til å svindle kunder for opptil 8 milliarder dollar.

En ny rettssak var planlagt der Bankman-Fried ble tiltalt for blant annet ulovlige valgkampdonasjoner og bestikkelse av utenlandske politikere. Dette fordi han brukte kryptovalutaer som han stjal fra kundene sine til å finansiere blant annet president Joe Bidens presidentkampanje.

Men ifølge Time har den føderale aktoren Damian Williams og hans team bestemt seg for ikke å gå videre med en ny rettssak vedrørende donasjons- og bestikkelsesanklagene. I et brev til den føderale dommeren Lewis A. Kaplan skriver påtalemyndigheten at dette delvis skyldes tidligere problemer knyttet til at anklagene ikke var inkludert i utleveringsavtalen med Bahamas, der Bankman-Fried gjemte seg for rettsapparatet i USA. I tillegg hevder påtalemyndigheten at det er en «sterk allmenn interesse i å få en rask avslutning» av saken, ettersom en ny rettssak vil gjøre at det tar enda lenger tid før dommeren kan avgjøre hvilken straff krypto-jøden vil få.

I brevet skriver aktoratet videre:

Å fortsette straffeutmålingen i mars 2024 uten forsinkelse av en ny rettssak vil fremme allmennhetens interesse i en rettidig og rettferdig avslutning av saken.

Interessen for å unngå forsinkelse veier særlig tungt her, da en dom trolig vil innebære pålegg om inndragning og erstatning for dem som har blitt offer for tiltaltes forbrytelse.

Totalt sies det å være rundt 100 millioner dollar av kundenes penger som Bankman-Fried donerte primært til demokratene under det amerikanske mellomvalget i 2022. Den største donasjonen gikk til Demokratenes valgkampkomité for Senatet, etterfulgt av Joe Bidens presidentkampanje.

Ellers ser Bankman-Fried ut til å ha donert hovedsakelig til demokratiske politikere, selv om blant andre den republikanske kongresskomiteen også fikk tilskudd.