Hjem Nyheter Jair Bolsonaro vant presidentvalget i Brasil

Jair Bolsonaro vant presidentvalget i Brasil

1

BRASIL Jair Bolsonaro, også kalt «Brasils Trump», har vunnet presidentvalget i Brasil.

Det er en sensasjonell politisk reise som Bolsonaro har gjort: fra en sint stemme på den politiske yttersiden til president for et av verdens største land. Til tross for at han kommer fra et lite politisk parti, Det sosialliberale partiet (PSL), som ble tildelt begrenset TV-tid i valgkampen, har Bolsonaro klart å vinne presidentvalget med en støtte på historiske 57 millioner stemmer.

Ifølge valgnattens undersøkelse fra valglokalene var det hovedsakelig tre spørsmål som gjorde at velgerne gikk til Bolsonaro: vilje til forandring, motstand mot Arbeiderpartiet (PT) og lengsel etter sikkerhet. Bolsonaro har i sin kampanje lovet å utrydde korrupsjonen og å få ned den høye kriminalstatistikken i landet. For å klare dette vil han gi politiet utvidede fullmakter til å skyte mistenkte kriminelle og gi landets innbyggere større muligheter til å kjøpe egne våpen.

En annen faktor som har bidratt til Bolsonaros seier er hans folkelige kommunikasjon. Brasil er i dag et av verdens mest aktive land på sosiale medier. Og på sosiale medier er Bolsonaro konge. Han har flest og mest trofaste følgere og har fra sine kontoer satt agendaen for valgkampen, selv om han har ligget på sykehus under store deler av kampanjen etter et knivangrep. Dette kan sammenliknes med Donald Trumps flittige twittring.

Ved å fullstendig avvise debatter med utfordreren Fernando Haddad fra PT har Bolsonaro beholdt initiativet fra start til mål. Haddad har ikke klart å forsvare seg mot strømmen av angrep som Bolsonaros tilhengere har sendt ut i sosiale medier.

I Rio de Janeiro har Bolsonaro-tilhengere feiret seieren med fyrverkeri langs stranden og folk har samlet seg i masser i São Paulo for å feire resultatet, skriver nyhetsbyrået AP. I en seierstale søndag kveld lovet Bolsonaro å forsvare «grunnloven, demokratiet og friheten».

– Vi kan ikke fortsette å flørte med sosialisme, kommunisme, populisme og de venstreekstreme, sa Bolsonaro. Vi kommer til å forandre Brasils skjebne sammen.

Bolsonaro har blitt kritisert av sine fiender for å ha kommet med «høyreekstreme» uttalelser og for å ha uttrykt beundring for militærdiktaturet som styrte landet mellom 1964–1985.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Anonymsurfer
Anonymsurfer
3 år siden

Grattis Bolsonaro! ??

Håper virkelig han blir hakket kvassere enn Rodrigo Duterte. ✌️