Hjem Nyheter Globalt Jøder anklager TikTok: «Verste antisemittisme siden nazistene»

Jøder anklager TikTok: «Verste antisemittisme siden nazistene»

OY VEY En gruppe jødiske «kjendiser» og TikTok-skapere anklaget i en videosamtale plattformens ledere og ansatte for å «tillate og gi næring til de groveste mulige uttrykkene for antisemittisme».

Den jødiske dekadente skuespilleren Sacha Baron Cohen. Foto: Skjermbilde Conan O’Brian.

Et videoopptak, innhentet av den jødiskeide avisen New York Times, viser et cirka 90 minutter langt møte med cirka 30 deltakere bestående av kjente jødiske TikTok-influensere, samt ledere og vanlige ansatte ved videoplattformen.

Blant de jødiske «kjendisene» er skuespillerne Sacha Baron Cohen, Debra Messing og Amy Schumer, og TikTok-influenseren Miriam Ezagui, som alle tidligere har uttalt seg om «antisemittisme». TikToks administrerende direktør Adam Presser og TikToks globale leder for brukerdrift, Seth Melnick – begge jødiske – er appens ledende representanter i videosamtalen

Det som utspiller seg på TikTok er skapelsen av den største antisemittiske bevegelsen siden nazistene, sier Cohen, som i en tale rettet til Anti-Defamation League i 2019, kalte Facebook og andre sosiale medieplattformer «den største propagandamaskinen i historien», og anklaget dem for å «lette spredningen av antisemittisme».

Cohen vender seg så til Adam Presser med ordene:

– Du burde skamme deg!

Paneldeltakerne siterer kommentarer til videoer som er lagt ut av jødiske brukere på plattformen:

– Hitler hadde rett.

Jeg håper du ender opp som Anne Frank.

Debra Messing skyter så en verbal salve mot plattformens representanter:

Jeg forstår at dere befinner dere på et veldig, veldig vanskelig og komplisert sted, men dere er samtidig den fremste plattformen for spredning av jødehat.

TikToks Adam Presser og Seth Melnick forklarer videre i videoen deres ønske og intensjon om å, basert på kritikk fra TikToks jødiske brukere, stadig utvikle og forbedre plattformen.

Det er selvfølgelig sannhet i mye av det Sacha påpeker, sier han etterpå.

Adam Presser bemerker til slutt at det ikke er noen «magisk knapp» som genererer handling mot alle bekymringene som ble reist under møtet.

Et tidligere brev

Initiativet til denne videosamtalen ble tatt av TikToks ledere etter at Schumer, Messing, Ezagui og noen andre jødiske «kjendiser og influensere» signerte et åpent brev, der de påstår at TikTok «ikke er trygt for jødiske brukere». I brevet kan man lese:

Enkelt sagt mangler TikTok kritiske sikkerhetsfunksjoner for å beskytte jødiske innholdsskapere og det bredere jødiske TikTok-samfunnet, og setter dem i digital og fysisk risiko.

Dette hatet, denne vitriolen er ikke et fenomen isolert i tid og rom. Dessverre er utbredt antisemittisme et vanlig problem, som TikTok altfor lenge har mislykkes å ta tak i.

I brevet presses plattformen til å «forbedre sikkerhetsverktøyene sine, moderere innhold rettferdig, prioritere verifisert og objektivt innhold i krisetider og svare på fysiske trusler».