Hjem Nyheter Kinas nye sanksjoner mot USA

Kinas nye sanksjoner mot USA

KALD KRIG Som svar på en amerikansk politikk med sanksjoner mot Kina, samt tynt tilslørt våpensalg til Taiwan, innfører den østasiatiske nasjonen nå sanksjoner mot fem amerikanske «forsvarsselskaper».

Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden da de møttes på Bali i 2022. (Skjermbilde: CNA)

Kina kunngjorde søndag morgen sanksjoner mot fem amerikanske forsvarsrelaterte selskaper som svar på USAs våpensalg til Taiwan, samt amerikanske sanksjoner mot kinesiske selskaper og enkeltpersoner.

Sanksjonene vil fryse all eiendom som selskaper har i Kina og forby organisasjoner og enkeltpersoner i Kina å gjøre forretninger med dem, sa utenriksdepartementet i en nylig uttalelse.

Det gjenstår å se hvilken innvirkning, om noen, sanksjonene vil ha på BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat og Data Link Solutions. Denne typen sanksjoner mot selskaper som har svært begrenset virksomhet med selskaper i sanksjonsnasjonen er ofte mest symbolske, og amerikanske forsvarsentreprenører selger generelt ikke til Kina.

I kjølvannet av USAs militære «bistand»

Kinas nåværende sanksjonstrekk følger USAs kunngjøring i forrige måned om $300 millioner i militærhjelp til den selvstyrte øya Taiwan – midler øremerket av giveren for å «styrke Taipeis felles kommando- og kontrollsystem». Denne bistanden og kommentaren førte til at Beijing raskt lovet å treffe uspesifiserte «mottiltak».

Beijing hevder at den selvstyrte øya er en del av kinesisk territorium og har ikke utelukket bruk av makt for å nå sine mål, mens USA er pålagt av amerikansk lov å gi Taiwan midler tilstrekkelig til å muliggjøre effektivt selvforsvar.

Presentasjon kort tid før det kommende valget

Sanksjonene ble kunngjort kort tid før Taiwans president- og parlamentsvalg 13. januar, som Kina beskrev som et valg mellom krig og fred.

Det var søndag morgen at Kinas utenriksdepartement formelt sanksjonerte de nevnte amerikanske selskapene. En formell pressemelding forklarte:

– Mottiltakene består i frysing av disse selskapenes eiendom, løsøre og fast eiendom, i Folkerepublikken Kina, samt et forbud for kinesiske organisasjoner og enkeltpersoner mot å gjennomføre transaksjoner med og engasjere seg i noen annen form for og samarbeid med dem;

– USAs våpensalg til Kinas Taiwan-region skader alvorlig Kinas suverenitet og sikkerhetsinteresser, heter det videre.

Beijing har økt presset på Taiwan siden Tsai Ing-wen først ble valgt til president i 2016 og deretter kunngjorde uten eufemismer at hun krever uavhengighet for sitt land. Tsai har flere ganger uttalt at det er opp til folket på Taiwan å bestemme sin fremtid.

Taiwan har rapportert regelmessige observasjoner av kinesiske krigsfly og ballonger rundt øya i ukene før valget, og har advart Beijing mot å forsøke å påvirke utfallet av valget.