Hjem Nyheter Norden Mistenkt al-Qaida-leder bor på utreisesenter i Danmark

Mistenkt al-Qaida-leder bor på utreisesenter i Danmark

0

DANMARK En beboer på Kærshovedgård utreisesenter er mistenkt for å være leder av terrorgruppen al-Qaida i Skandinavia.

Beboere på Kærshovedgård bryter ut fra området. Skjermbildet: BT.

Personalet på Kærshovedgård rapporterte mistanken til politiets etterretningstjeneste (PET) og politiet i mai i år, skriver B.T.

«Det er bekymrende hvis en av våre beboere virkelig er sjef for al-Qaida i Skandinavia», står det i rapporten.

Ifølge rapporten er det mistanke om at han «driver med aktivistisk arbeid».

Saken er veldig bekymringsfull, vurderer Tore Hamming, som er ekspert på jihadisme og terrorisme.

– Det vitner om at det er en person, som i hvert fall selv identifiserer seg med al-Qaida og støtter al-Qaida. Det er jo foruroligende at det sitter folk i Danmark som sympatiserer med terrorgrupper, sier han.

Tore Hamming forklarer at al-Qaida ikke er organisert på en måte hvor det er virkelige lederer rundt omkring i verden, men at det er kontaktpersoner.

– Det er noen kontaktledd i verden, som har gode forbindelser til al-Qaida-folk i for eksempel Syria eller Afghanistan. Det kan godt være at han kjenner noen al-Qaida-folk og har kontakt som han gir videre til andre, sier Tore Hamming.

Denne saken er ikke det eneste tilfellet hvor en person har blitt rapportert for mistanke om radikalisering på Kærshovedgård.

I år har det vært totalt to bekymringssaker om radikalisering på utreisesenteret, viser nye tall som Udlændingestyrelsen har gitt til B.T.

Før sommeren advarte politiets etterretningstjeneste også om at det omstridte utreisesenteret ved Ikast kan bli et terrorrede, som klekker nye terrorister.

«Det er en konsentrasjon av tidligere terrordømte og andre mulig radikaliserte løslatte, som er utvist i forbindelse med dom, på Kærshovedgård utreisesenter. I kommende år er det sannsynlig at antallet vil stige ytterligere», står det i PETs siste vurdering av terrortrusselen mot Danmark.

«Det er sannsynlig at noen utviste terrordømte personer med sympati for militant islamisme vil søke å etablere nye nettverk eller styrke eksisterende nettverk med likesinnede under opphold på Kærshovedgård utreisesenter», står det videre.

Beboerne på Kærshovedgård har oppholdsplikt, men kan ellers beveges seg fritt rundt.

Det er både avviste asylsøkere og kriminelle utviste utlendinger som bor på utreisesenteret. Noen av de kriminelle utlendingene har «tålt opphold» og kan ikke utsendes fra Danmark, fordi de risikerer forfølgelse som for eksempel dødsstraff i deres hjemland.

Tore Hamming mener at sammensetningen av personer på Kærshovedgård er veldig problematisk.

– Det er vanvittig at man har laget denne konstruksjonen fra politisk hold. Det sitter veldig mange mennesker som er veldig sårbare og som absolutt ikke har noen fremtidsutsikter, og de setter du sammen med radikaliserte typer, som heller ikke har noen fremtid. Det kan kun gå helt galt, sier han.

B.T. har stilt en rekke spørsmål til Udlændingestyrelsen og Midt- og Vestjyllands Politi, som begge henviser til PET.

PET har «ingen kommentar» til saken.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg