Hjem Nyheter Norden Nordisk sædkvalitet den dårligste i Vesten

Nordisk sædkvalitet den dårligste i Vesten

6

HELSE To store meta-analyser viser nå at norske og danske menn har den dårligste sædkvaliteten i den vestlige verden. Omtrent 15 prosent av mennene vil trenge fertilitetsbehandling hvis de vil bli fedre.

Foto: Matthias Kulka / Masterfile

I følge en studie som er presentert i tidsskriftet Human Reproduction Update har vestlige menns sædkvalitet falt mellom 50 og 60 prosent de siste 40 årene, og det er i Norden at kvaliteten har falt mest.

Omtrent 15 prosent av norske og danske menn vil trenge fertilitetsbehandling hvis de vil bli fedre.

– Det er omtrent 15 prosent. Det er en stor del av befolkningen. Av alle vestlige menn har vi dårligst sædkvalitet, sier overlege Niels Jørgensen på Rikshospitalet i København.

Årsaken til den dalende sædkvaliteten er derimot ikke entydig uttrykt fra forskermiljøet, men det man vet er at det skjer noe allerede på fosterstadiet, med misdannelse av testikler. Grunnen til dette tillegger man omgivelsene våre og spesielt hygieniske artikler og andre husholdningsprodukter som sjampo, såper, kremer og vaskemidler. Røyk og Coca Cola blir også trukket frem. Det er imidlertid mye som tyder på at andre kilder kan være vel så skadelige. Blant annet så viser studiene at husdyrene våre, spesielt hunder, også påvirkes negativt i så måte.

Spørsmålet blir da hvilke konsekvenser dette kan ha – for enkeltmennesket, men også samfunnet. Jørgensen svarer slik:

– Vi må være ærlige, dette er et problem. Vi skal ikke plassere skyld, de fleste har ingen innvirkning på dette selv. Det er et generelt problem.Vi kan snakke om overbefolkning i verden, men i den vestlige verden er ikke over­befolkning et problem. Vi har bruk for en befolkning som kan reprodusere seg, hvis ikke står vi overfor samfunnsproblemer på lang sikt.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Dr.Phil
Dr.Phil
3 år siden

Alarmen burde gått for lengst. Folk skulle stilt seg spørsmålet hvorfor. Hvorfor det siden etterkrigstiden har falt så drastisk. Er det noe vi serveres som kan være årsaken? Medisiner? Politikk som avler stress?

Arno
Arno
3 år siden

Trettsittende truser er ødeleggende for sædcellene da de er avhengig av konstant temperatur, noe tettsittende truser lett ødelegger for. De gjør det for varmt for dem, ved å hindre testiklenes bevegelser i pungen. Temperaturen vi testiklene skal naturlig holdes konstant ved at de senkes og heves i pungen.
Tettsittende truser gikk ingen med før i tiden.
Trenger du bedre sædcellekvalitet, kaster du trusene i sommerhalvåret og ellers bruker vide, løstsittende truser.

Arno
Arno
Svar til  Arno
3 år siden

TETTsittende, skulle det stå.

Martin
Martin
Svar til  Arno
3 år siden

Samt maten folk dytter i seg og mobilbruk. Folk har vanligvis mobilen med seg til en hver tid. For helsa og for at vi mennesker skal kunne sosialisere oss bedre, er det gunstig å kunne dra ut uten å ha med seg mobilen hele tiden.

Martin
Martin
3 år siden

Hos oss nasjonalsosialister er kvaliteten på topp?