Hjem Nyheter Norge Norge på vei inn i resesjon

Norge på vei inn i resesjon

2

ØKONOMI Handelsbanken Capital Markets forventer to år med fallende boligpriser i Norge. Husholdningenes konsum vil bli betydelig svakere.

Foto: MART PRODUCTION

Handelsbanken Capital Markets publiserte sine nye prognoser onsdag morgen hvor vekstprognosene er betydelig redusert.

Prognosene viser tydelig at det blir en resesjon blant flere av Norges handelspartnere, økende arbeidsledighet og et betydelig boligprisfall i Norge, skriver Finansavisen.

– Resesjonen kommer også hit, slår sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fast.

– Vår forventning er at Norge går inn i en resesjon mot slutten av året og inn i begynnelsen av neste år.

Oljeaktiviteten vil holde farten oppe for norsk økonomi, men den samlede BNP-veksten og husholdningenes konsum vil bli betydelig svakere, også regnet som årsgjennomsnitt.

Planlegger å knuse inflasjonen

– Viljen til å knuse inflasjonen virker nå urokkelig, mener Hov om sentralbankene.

For Norges del betyr det at styringsrenten heves til 2,75 prosent før jul, og så videre til 3,25 prosent innen neste sommer.

Handelsbanken Capital Markets’ prognoser

202220232024
Fastlands-BNP2,90,71,3
Privat konsum6,40,81,3
Oljeinvesteringer−7,06,011,0
Registrert ledighet1,82,12,3
Lønnsvekst4,04,53,8
KPI5,53,72,0
KPI-JAE3,73,52,5
Boligpriser5,8−3,0−2,0
Prosent, prosentvis vekst. Kilde: Handelsbanken Capital Markets

Dette bidrar til et forventet 3 prosent fall i boligprisene i 2023 og så nye 2 prosent i 2024. Fallet kunne ha blitt enda større om ikke reallønningene stiger neste år.

Venter fall i boligpriser

Høy inflasjon, negativ reallønnsvekst og økte renter vil også slå ut på boligprisene. I de ferske prognosene forventer Handelsbanken 3 prosent boligprisfall i 2023 og så 2 prosent til i 2024.

Handelsbankens egen boligprismodell tilsier at 1 prosentpoeng høyere rente gir 16,3 prosent lavere boligpriser i Oslo over de to neste årene. Renteeffekten er derimot sterkere i Oslo enn ellers i landet. For landet samlet ser 1 prosentpoeng høyere rente ut til å slå ut med 6,8 prosent i boligprisene, ifølge modellen.

Handelsbanken tror det at det faktiske utfallet blir litt mindre, da reallønningene neste år forventes å stige, samt at det bygges få nye boliger. Samtidig reagerer boligprisene raskt når ledigheten stiger.

– Som følge av den bratte renteoppgangen ser vi nå for oss et større fall i boligprisene de nærmeste årene. Men vi er langt unna å spå et krakk, understreker seniorøkonom Sara Midtgaard.

– Vi tror på ganske lik boligprisutvikling i Oslo og nasjonalt, selv om renteeffektene er sterkere i Oslo. En grunn sier de er økt innvandring og arbeidsinnvandring, som først slår ut i Oslo og de store byene.

Nordmenn viser rekordlav konsumenttillit

Det er ifølge Handelsbanken Capital Markets forårsaket av en høy inflasjon generelt, samt høye strømpriser og renteøkninger som gjør at den kommende vinteren blir svært krevende for norske husholdninger.

Enn så lenge holder konsumveksten seg greit oppe, men konsumenttilliten er nå rekordlav.

Husholdningenes planer er nå nede på finanskrisenivåom når det kommer til store innkjøp, mens sparingsplanene holder seg høyt oppe.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
13 dager siden

Det er en høy pris å betale for USA, EU og NATO sin hybridkrig mot Russland, utført – så langt – av Zelenskyregimet i Kiev. Denne prisen betaler vanlige folk, ikke bare i Norge men i Europa ellers, i form av skyhøye energiregninger, konkurser og resesjon. Rentene stiger raskt, og de med huslån vil merke det. Det samme gjelder matprisene. Er dette «the great Reset»; den planlagte utarmingen av verdens befolkning, med påfølgende reduksjon i folketallet?

Birgitta
Birgitta
Svar til  proverbs 26:11
13 dager siden

Ja , det er «the great reset» vi ser nå.