Hjem Nyheter Norden Ny forskning: Glassvinduer i vikingehus allerede på 800-tallet

Ny forskning: Glassvinduer i vikingehus allerede på 800-tallet

NORDISK HISTORIE En ny undersøkelse har vist at funn av glassbiter var feil datert basert på forskernes forhåndsoppfatninger om når glass begynte å bli brukt til vinduer i Skandinavia.

Foto: Pixabay.com (Public Domain).

Forestillingen om at vikingene bodde i mørke hytter utfordres av ny dansk forskning. En undersøkelse ledet av Danmarks Nationalmuseum viser at glassvinduer var vanlige i Danmark flere århundrer før oppføringen av middelalderens slott og kirker – så tidlig som på 800-tallet.

– Det Hollywood-bildet vi har av vikingene, hvor de sitter i sine mørke haller rundt ilden og drikker mjød, er kanskje litt mer sofistikert i virkeligheten, sier Mads Dengsø Jessen, forsker ved Danmarks Nationalmuseum.

– Dette er mennesker som ble inspirert av kontinentet og hadde de samme ønskemål for sine hjem. Det skal ha vært godt med lys og ikke vært mørkt og dystert, slik det noen ganger portretteres i populærkulturen, fortsetter han.

Konklusjonene i undersøkelsen er basert på en grundig analyse av ikke mindre enn 61 fragmenter/biter fra glassruter som ble funnet i løpet av en 25-års periode, hvor det ble utført seks separate utgravninger av stormannsgårder, førkristne templer og byområder. Årsaken til at de glassbitene som ble funnet undersøkes først nå er at man tidligere hadde den forhåndsoppfatning at de umulig kunne være eldre enn middelalderen. Når det gjelder typen glass, kan det konstateres at det dreier seg om en form for frostet glass, fremfor det klare glasset som er mest vanlig i dagens vinduer. Formålet med vindusglasset var ikke så mye å muliggjøre visuell identifikasjon av verden utenfor, men å la lys av en bestemt kvalitet komme inn i boligen.

Det vitenskapelige tidsskriftet Danish Journal of Archaeology har publisert forskningsrapporten.