Hjem Nyheter Russisk abortforbud på gang

Russisk abortforbud på gang

RUSSLAND I Russland skal et abortforbud nå være på gang etter påtrykk fra den russisk-ortodokse kirken. Kirken har lenge vært imot et totalt abortforbud.

Genrebilde: Graviditet. Foto: Pixabay.com.

Et abortforbud er nå på gang i Russland etter påtrykk fra den russisk-ortodokse kirken. Den russisk-ortodokse kirkens leder, patriark Kirill, skal her om dagen ha bedt den russiske dumaen om å forby aborter på private klinikker i Russland. Ifølge BBC skal arbeidet med dette forbudet ha blitt satt i gang allerede dagen etter.

Den russisk-ortodokse kirken har lenge vært imot aborter. I 2021 oppfordret Kirill gravide til å føde barnet selv om de vurderte abort.

– Ikke drep barnet, fød det og gi det til kirken, sa han da.

Den russisk-ortodokse kirken støtter også krigen i Ukraina. Kirken har tidligere oppfordret kvinner i Russland til å føde flere barn, for at det da ikke skal være like vanskelig å sende voksna barn ut til fronten.

Russland har et lavt antall fødsler, med cirka 1,5 fødte barn per kvinne. I løpet av de første ni månedene av 2023 ble det født omkring 31 000 færre barn enn under samme periode i fjor.

Natalja Moskvitina driver organisasjonen Kvinner for livet og jobber sammen med den russisk-ortodokse kriken for å få gjennom et forbud. Hun mener at krigen mot Ukraina, som begynte i Donbas i 2014, ble forårsaket av at det var et høyt abortnivå i Donetsk og Luhansk.

Hver uker holdes antiabortgudstjenester i den russisk-ortodokse kirken.

– Mange lurer på hvorfor Gud ikke gir oss noen store befalhavere, som prins Aleksandr NevskijDmitrij Donskoj eller Aleksandr Suvorov? Hvorfor vi ikke har noen store vitenskapsmenn og poeter? Gud skaper dem – men det er ikke alle som lar dem fødes, sa presten Fjodor Romanenko under en av disse gudstjenester.