Hjem Nyheter Norden Skole brøt mot svensk grunnlov – tvang elever til å klimastreike

Skole brøt mot svensk grunnlov – tvang elever til å klimastreike

2

INDOKTRINERING På en skole i Umeå ble de yngste elevene tvunget til å delta i en klimastreik, noe som er i strid med den svenske grunnloven der ingen får tvinges til meningsytringer.

Skolens rektor tilber klimaorakelet Greta Thunberg – tvang elever å klimastreike. Foto: Anders Hellberg (CC BY-SA 4.0).

Det var fredag den 27. september som Västangårds skole i Umeå tvang de yngste elevene til å streike for klimaet, på oppfordring fra det 16-årige verdensberømte «klimaorakelet» Greta Thunberg via hennes nettverk «Fridays for Future».

Thunberg oppfordret elever til streik uansett om de fikk tillatelse eller ikke fra skoleledelsen. Barna på Västangårds skole behøvde dog ikke bry seg om tillatelse da deres rektor innførte obligatorisk deltagelse i en klimademonstrasjon for alle elever fra første og opp til femte klasse.

Nya Tider har undersøkt hvorvidt det er lovlig for skoler å tvinge elever til å delta i manifestasjoner. Skoleverkets opplysningstjeneste ga et klart svar:

 Ingen elev skal mot sin vilje behøve å manifestere noen form for mening i skoletiden under noen form for manifestasjon, fortalte Elin Jägervall ved Skoleverkets opplysningstjeneste.

Manifestasjoner inngår jo primært ikke i læreplanen, for å si det sånn. Å lære seg om klimaet, miljø og bærekraftig utvikling inngår rent lovmessig i læreplanen, men ikke demonstrasjoner og liknende, fortsatte Jägervall.

En utredning er nå igangsatt ved Skoleforvaltningen i Umeå, hvor man skal gjennomgå alt som har skjedd utifra et grunnlovsperspektiv som altså sier at ingen får tvinges til meningsytringer.

Det har fremkommet at før skolens klimademonstrasjon var det elever som absolutt ikke ville klimastreike og foreldre som uttrykte tvil om arrangementet. Rektor Patrik Sandström uttalte dengang at klimademonstrasjonen inngikk i læreplanen og at manifestasjonen skulle sees som avslutning på et temaprosjekt om miljø- og klima.

Den obligatoriske klimademonstrasjonen på Västangårds skole har også blitt kritisert av en lokal politiker, Anders Ågren (M). Ågren uttrykte at det hele var en «skandale av store dimensjoner» og sammenliknet med å tvinge elver å delta i en 1. mai-demonstrasjon etter å ha lest om arbeiderbevegelsen.

Skoleforbundet skal heller ikke ha oppfordret sine medlemmer til klimastreik, men tvert imot frarådet dem å streike i arbeidstiden, med mindre de har fått eksplisitt godkjenning fra sin arbeidsgiver.

At en skole tvinger elever å delta i politiske manifestasjoner er ikke unikt for Västangårds skole i Umeå. Pilbäcksskolan i Växjö ble anmeldt da de tvang elever å delta i en «pride»-parade.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hanne
Hanne
2 år siden

Provoserende.

Marius
Marius
2 år siden

Forkastelig. Hva har skjedd med den «nøytrale» offentlige skolen??

2
0
Hva synes du? Gi en kommentarx
()
x