Hjem Verdensanskuelse Kulturmarxisme SR fordømte «indianer» og «eskimo» som rasistiske ord – vender om etter...

SR fordømte «indianer» og «eskimo» som rasistiske ord – vender om etter latterliggjørelse

8

NYTALE Etter å først ha fordømt ordene «eskimo» og «indianer» som rasistiske har Sveriges Radio nå vendt om som følge av kritikk og hån på internet.

Isbedriften Triumf Glass fikk oppmerksomhet da de døpte en av sine is etter den amerikanske indianerhøvdingen Sitting Bull. Det var i forbindelse med en artikkel om dette at Ekot slo fast at ordet «indianer» i fremtiden skulle betraktes som en krenkende og rasistisk beskrivelse av en person eller folkegruppe.

«God morgen! Nå har kommentarfeltet blitt renset, rasistiske ord som «indianer» og «eskimo» er IKKE ok!», skrev Ekot i en kommentar til sitt innlegg på Facebook.

Mange person undret på hva Ekot mente med denne kommentaren.

«Jeg hadde ingen anelse om at det var rasistiske ord. Har dere en liste over alle ord som er rasistiske, slik at man vet?», spurte for eksempel Magnus Hansson.

«Slik man ikke bruker n-ordet lengre til å referere til svarte mennesker så gjelder det samme for ovennevnte ord. Dette er det som gjelder. Fortsetter man å bruke disse ordene i våre kommentarfelt så kan man komme til å blokkeres», var Ekots svar.

Deretter henviste de til Sveriges Radios kommentarregler der det blant annet står at kommentarer med «ulike former for rasisme og fremmedfiendtlighet» kommer til å slettes.

Kritikken i kommentarfeltene ble dog svært omfattende, og Ekot fikk blant annet ironiske spørsmål som for eksempel hvorfor man ikke samtidig erstatter et begrep som «cowboy» med «storfehåndterer». Kommentarene var så omfattende at Ekot til slutt følte seg tvunget til å si ifra og meddele at man stenger tråden og sletter ytterligere kommentarer.

Senere har Ekot redigert sin opprinnelige kommentar og skriver nå at det var «uheldig» å definere ordene som rasistiske og at de går tilbake på sin påstand om at disse er å betrakte som nedsettende ord:

Ekot har valgt å redigere denne kommentaren. Vi påstod tidligere at to benevnelser på urbefolkninger var rasistiske. Det var uheldig å påstå at ordene er rasistiske, derimot vet vi at de kan oppfattes som krenkende og rasistiske av mange mennesker og Sveriges Radios holdning er, og har siden en tid tilbake vært, at de skal brukes med forsiktighet.

Inuitt er et forholdsvis likeartet alternativ til eskimo som i hvert fall ennå ikke har blitt angrepet av språkpolitiet for å være nedsettende. Egentlig henviser ordet inuitter til en av to folkegrupper som innregnes i begrepet eskimoer – den andra er yupiker i de arktiske delene av Russland og Alaska, som har et separat språklig fellesskap.

Den alternative terminologien for indianer er mer uklar – det vil si en alternativ samlingsbenevnelse på et stort antall ulike folkeslag som utgjør urbefolkningen i Nord- og Søramerika – inklusive eskimoer/inuitter.

Les også:
Rasistisk kryssord
«Negerkonge» tas bort fra Pippi-bøker – kan skade barn
Lærer gav elevene oppgavehefte som inneholdt ordet «neger»

8
Delta i debatten

avatar
7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Kim LarsenHeimdalH.LChristian LFrode Hansemann Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste eldste flest stemmer
Bli varslet om
Roy Vey
Roy Vey

De prøvde å godhetssignalisere i et «politisk korrekt» samfunn som stadig blir mer og mer latterlig og tragisk. Men mange svensker har heldigvis våknet og de «politisk korrekte» fikk seg en smekk på fingrene. Forhåpentligvis ble de selv littegrann vekket av dette.

Det nytter å slå i bordet!

Morten
Morten

Om ikke noen tør å si ifra så vil jo galskapen bare bli verre og verre.

Frode Hansemann
Frode Hansemann

Its a clown world!

Christian L
Christian L

Tullete greier. En gal gal verden.

H.L
H.L

Hva med ordene goyims, gentiles, shiksa, alle jødiske nedlatende ord om ikke-jøder.

Morten
Morten

Oy vey, det er jo «antisemittisme» å stille kritiske spørsmål mot hva jødene gjør.

Heimdal
Heimdal

Spørs om den tradisjonelle Diplomis-eskimoen smelter unna gatebildet vårt, for hatkriminalitet i nær fremtid her på krenkeberget Norge også. De tradisjonelle Joikakakene med den trivelige samegutten på har jo allerede fått gjennomgå krenkelseshysteriets vrede her forleden.

Kim Larsen
Kim Larsen

PK folk i Norge prøvde det samme for noen tiår siden men ingen brydde seg 😂