Hjem Historie Dagens historiske SS-Obergruppenführer Gottlob Berger

SS-Obergruppenführer Gottlob Berger

1

HISTORIE Den 16. juli 1896 ble Gottlob Berger, tysk Waffen-SS-general og rekrutteringsansvarlig for ikke-tyske frivillige i Waffen-SS, født.

640px-gottlob-berger-forside

Gottlob Berger ble født i Gerstetten, Württemberg i sørvestre Tyskland den 16. juli 1896. Han var sønn av en sagbruk-sjef og utdannet seg til lærer i Nuertingen mellom 1910–1914, hvor han så ble gymlærer. Da første verdenskrig brøt ut meldte han seg frivillig til militærtjeneste og ble sendt til vestfronten. Han ble såret tre ganger; veldig alvorlig under det første slaget ved Ypres i oktober 1914. Etter å ha kjempet tappert i de harde kampene ble Berger tildelt Jernkorset av 1. klasse og forfremmet til løytnant i januar 1919.

Etter krigen gjenopptok han arbeidet som lærer, men hadde vanskeligheter med å tilpasse seg det sivile livet. Mellom 1919–1921 var Berger med i frikorps som var aktive i Weimarrepublikken under de turbulente årene etter første verdenskrig. Omsider gikk han også med i Sturmabteilung (SA). Mellom 1920–1921 deltok han også sammen med høyt utdannede lærere i gymnastikk i Tübingen, parallelt med sin paramilitære virksomhet. I 1921 giftet han seg og fikk fire barn.

320px-Bundesarchiv_Bild_183-S73321,_Gottlob_Berger

I november 1922 ble han med i NSDAP og våren 1923 startet han en lokal gruppe bestående av SA-menn i sin hjemby Gerstetten. Etter ølkjellerkuppet og forbudet mot NSDAP returnerte Berger til det sivile livet og arbeidet mellom 1928 og 1933 som lærer på en grunnskole i Wankheim, ikke langt fra Tübingen.

Da forbudet mot partiet ble løftet gjeninnsatte han i mars 1929 gruppen i Gerstetten. Fra 29. juli 1932 ledet han en undergruppe av SA i den regionale delen Württemberg. Samme år ble han utstedt til Oberführer.

Etter De lange knivers natt den 30. juni 1934 ble Berger med i SS. Hans første oppdrag var å være ansvarlig for den fysiske treningen i SS-Oberabschnitt Südwest. Han steg i gradene og ble takket være sitt organisatoriske talent utstedt til sjef for SS-Hauptamt, SS’ sentrale myndighet, av Heinrich Himmler i 1940.

SS-Hauptamt administrerte også kontoret Germanische Leitstelle i flere land. De stod for å samordne rekrutteringen av ikke-tyske frivillige til Waffen-SS. Berger ble dermed rekrutteringsansvarlig for SS og forfattet i denne sammenheng skriften «Med sverdet og vuggen» (Mit Schwert und Wiege). Det er mulig at det var Berger som først kom på idéen om utenlandske frivillige til Waffen-SS. Han var en av Himmlers mest betrodde menn og ifølge eget utsagn en av SS-ledernes såkalte «tolv apostler».

Heinrich Himmler (på huk) og Gottlob Berger (fremst i bildet) snakker med to sårede soldater fra SS-Panzer-Division «Wiking».
Heinrich Himmler (på huk) og Gottlob Berger (fremst i bildet) snakker med to sårede soldater fra SS-Panzer-Division «Wiking».

Mot slutten av andre verdenskrig samarbeidet han med Alfred Rosenberg som i 1941 hadde blitt utstedt til nasjonal sekretær. Deretter ledet Berger organiseringen av paramilitære militser i Polen. Etter at Tyskland satte inn åtte divisjoner under ledelse av Berger bekjempet de partisanene i det Slovakiske opprøret mot slutten av 1944. Den 1. oktober samme år ble han sjef for administrasjonen av Tysklands krigsfanger.

Gottlob Berger under Ministerieprosessen i Nürnberg, 1949.
Gottlob Berger under Ministerieprosessen i Nürnberg, 1949.

Etter krigen ble Berger og tyve andre tidligere tjenestemenn ved forskjellige ministerier og departement stilt for retten ved den såkalte Ministerieprosessen i Nürnberg. Domstolforhandlingene varte fra den 6. januar til den 18. november 1948 og dommene ble kunngjort den 11. april 1949. Berger ble dømt til 25 års fengsel for påståtte krigsforbrytelser. Straffen ble redusert til 10 års fengsel, men han ble sluppet fri tidligere. Etter frigjørelsen fra fengselet i 1951 arbeidet han hos den nasjonale tidsskriften Nation und Europa som ble stiftet samme år.

Gottlob Berger gikk bort den 5. januar 1975 i Stuttgart og ble begravet i hjembyen Gerstetten.

Berger, som var en intelligent, kompetent og fornuftig leder, hadde stor fortrolighet blant sine menn. Da han ble begravet den 11. januar 1975 var tidligere Waffen-SS-soldater fra flere land, blant annet Sverige, Norge og Danmark, tilstede.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
1 år siden

Han hadde et fascinerende liv, det enste jeg håper er at han ikke var innblandet i Dirlewanger saken.