Hjem Nyheter Norden Svenske lobbyister raser: Dissidenter kan få jobbe som vektere

Svenske lobbyister raser: Dissidenter kan få jobbe som vektere

1

TANKEREGISTRERING En type kontroll for å bli vekter i Sverige foreslås å skrotes. Nå uroer lobbyister seg for at nasjonalsosialister skal kunne få jobben.

Illustrasjonsbilde. Foto: AleWi, (CC BY-SA 4.0), (beskåret)

Regjeringen i Sverige foreslår i en utredning at undersøkelsen av «innbyggerpålitelighet» tas bort for vektere som ikke jobber på visse bygninger, anlegg, områder og andre objekter som i henhold til sikkerhetsloven (skyddslagen) har fått forsterket beskyttelse mot sabotasje, terrorisme, spionasje og grovt ran, samt at vektere skal få rett til å visitere og transportere arresterte. Tanken er at flere skal kunne bli vekter.

Urolige for nasjonalsosialister

Forslaget uroer dog lobbyister ved Transport och Säkerhetsföretagen, da det betyr at politisk ukorrekte personer skal kunne få jobbe som vektere på allmenne plasser eller asylmottak.

– Jobber man i samfunnet som vi gjør så stiller jo samfunnet høyere krav, og da må vi ha noe slags minimalnivå […] Av den grunnen er det ekstremt viktig for oss at man beholder den kontrollen og sikrer at personer som utgjør en trussel og ikke deler de grunnleggende demokratiske prinsippene, ganske enkelt ikke jobber i bransjen, sier Li Jansson, bransje- og næringspolitiske sjef ved Säkerhetsföretagen, til venstreavisen ETC.

Bransjen har tidligere fått kritikk for at annerledestenkende har jobbet hos dem. I 2019 gjorde Expressen en granskning av sikkerhetsbransjen hvor de forferdet seg over at nasjonalsosialister jobbet som vektere og forsøkte å blande sammen dissidenter med draps- og voldtektsmenn.

Säpo er glade – blir mindre jobb

Sikkerhetspolitiet Säpo ønsker derimot at undersøkelsen av «innbyggerpålitelighet» tas bort, da det er en arbeidsoppgave som tar mye tid og bryter mot den enkeltes integritet. Dessuten må sikkerhetspolitiet prioritere vanlige kontroller fremfor de som gjøres når en vekter skal jobbe på et beskyttet område.

Johanna Westeson, jurist og sakkyndig på diskrimineringssaker hos organisasjonen Amnesty uroer seg over økt vold mot ikke-europeere da hun hevder at vektere skal ha «gjort seg skyldige til raseprofilering og overvold mot mennesker med ikke-europeisk bakgrunn».

Westeson gir også uttrykk for sitt hat mot folket da hun mener at det ikke er bra «at personer med mye dårlige forutsetninger og lavere utdannelse får disse oppdragene av staten».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Nasjonalsosialist
Nasjonalsosialist
11 måneder siden

Sålenge de gjør jobben sin så bør vel det holde? Uansett hva man skulle være tilhengere av politisk så kan det naturligvis være enkeltpersoner som misbruker sin stilling, det gjelder også venstreorienterte. Så skal man forhindre noen fra å jobbe et sted, så må det jo være fordi de ikke har gjort jobben sin og ikke på bakgrunn av hva man stemmer.