Hjem Nyheter Norden Sverige skal beskytte norske oljeplattformer

Sverige skal beskytte norske oljeplattformer

NORDEN Etter avsløringen av Norges innblanding i Nord Stream-sabotasjen har regjeringssjefene i Sverige og Finland reist til Norge for et krisemøte. De er nå enige om å hjelpe hverandre med å beskytte kritisk infrastruktur fra russiske hevnangrep.

Den norske gassplattformen «Troll A» utvinner gass fra Nordsjøens største gassfunn.
Foto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass (CC BY-SA 2.0).

Etter terrorangrepet mot Nord Stream i høst åpnet gassrørledningen Baltic Pipe, som kan forsyne Europa med norsk gass via Polen og som gjorde Norge til Europas største gassleverandør. Norge passet også på å umiddelbart øke sikkerheten rundt sin kritiske infrastruktur, slik som olje- og gassplattformer.

Nylig avslørte dessuten den prisbelønte journalisten Seymour Hersh at Norge hjalp USA med å sabotere de tysk-russiske gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Det er i kjølvannet av dette som Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands statsminister Sanna Marin, sammen med Finlands president og begge landenes utenriksministrer på onsdag traff sine kolleger i Norge for et krisemøte.

Ifølge Aftonbladet skal møtet hovedsakelig ha handlet om hvordan norske olje- og gassplattformer skal kunne beskyttes fra russiske hevnangrep. De nordiske landene oppgir at de skal samarbeide for å stå imot såkalte hybridangrep.

– Vi er forberedt på enhver form for trussel fra Russland, og det er noe som vi samarbeider om i de nordiske landene, sier Finlands forsvarsminister Mikko Savola til Aftonbladet.

Har patruljert norske interesser sin Nord Stream-sabotasjen

NATO virker dog siden de saboterte Nord Stream å ha lagt en god del ressurser på å beskytte de norske oljeplattformene. Til Aftonbladet forteller den norske forsvarsministeren Bjørn Arild Gram:

– Vi har sjøforsvaret som sammen med allierte i dag også patruljerer oljeplattformer på sokkelen, og vi samarbeider med de private bedriftene for å ha god oversikt over energiinfrastrukturen under vann, så dette er veldig viktig og derfor ha vi økt beredskapen og følger med hva som skjer rundt våre anlegg.

– Det er noe som vi følger veldig nøye så vi har hatt mye overvåkning av de norske rørledningene og også hjelp fra våre NATO-allierte for å utføre disse oppgavene for å sikre at vi får stabile energileveranser til Europa, tillegger Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Sveriges forsvarsminister Pål Jonsson sier samtidig at det er «ganske kjent» at Russland «opererer i gråsonen mellom total fred og total krig».

– Der må vi bygge opp en sterkere motstandskraft på nasjonalt grunnlag, men vi må også bygge ut samarbeidet koblet til hybridtrusler, ikke mist i kybersikkerhetssamarbeidet, det var også noe som ble tatt opp på dette møtet, sier Jonsson, som henviser til de «sudanesiske» kyberangrepene som rammet Sverige forrige uke.